Банер
Зелен чай срещу „вредния“ холестерол, Алцхаймер и рак

Консумацията на зелен чай помага за понижаване на „вредния“ холестерол с 5-6 единици, съобщават американски учени. Те обобщават резултатите от 20 клинични изпитвания, включващи 1415 възрастни.
Според експертите топлата напитка има по-ефикасно действие за редуциране на LDL холестерола, отколкото приема на добавки.

Смята се, че катехините, които се съдържат в капсулите, намаляват абсорбацията на холестерола в червата.
Проучването е публикувано в списание Journal of the American Dietetic Association.
За понижаването на холестерола роля има антиоксидантният ефект на зеления чай. Той помага за предпазването на проходимостта на артериите и от исхемична сърдечна болест.
Редовното пиене на зелен чай е полезно и за понижаване на кръвното налягане, както и срещу развитието на различни видове рак.
Зеленият чай съдържа есенциални масла (алдехиди, фенилетил алкохоли, феноли, хексенал, хексенол, линалол, дихидроактинидиолит и р-винилфенол), витамини В и С, минерали, танини и кофеин. Съставът на напитката включва около 35% нискомолекулни полифеноли.
Трябва да се има предвид, че при консумация на големи количества зелен чай, поради съдържанието на кофеин, може да се наблюдава безпокойство, гадене, повръщане, диария или констипация, сърцебиене и главоболие. Добавянето на мляко в чая спомага елиминирането на нежелателния страничен ефект върху храносмилателната система, тъй като намалява действието на танините.
При консумация на зелен чай в храносмилателната система се образуват вещества, които действат като защитен механизъм срещу две от най-страшните заболявания на човечеството, болестта на Алцхаймер и рака, сочи ново проучване, публикувано в сп. Phytomedicine.
Когато зеленият чай се усвои от храносмилателната система с помощта на ензими се образуват съединения, които неутрализират токсините, споделя д-р Окело, ръководител на изследването.
Зеленият чай отдавна има репутацията на полезен за здравето продукт. Твърди се, че помага и за намаляване на риска от развитието на някои туморни заболявания. Пиенето на зелен чай може да предотврати и появата на деменция или Алцхаймер, смята д-р Окело.
Екстрактът от зелен чай може да блокира развитието на хронична лимфоцитна левкемия и да предпази мозъка от нежелана загуба на памет. Нещо повече, може да послужи като превенция срещу рака на гърдата.
Зеленият чай е използван в традиционната китайска медицина от векове, което е достатъчно доказателство за ефективността на продукта, твърди Окело.