Банер
Конкурсът „Мартеница Хубавица“ излъчи своите победители

Днес на Благовец според народното поверие долитат прелетните птици и природата се пробужда. Все още щъркелите и лястовиците ги няма, дръвчетата не са разцъфнали, но пролетта е разцъфнала в цялото си пъстроцветие в творбите на няколкостотин българчета, които участваха в конкурса „Мартеница Хубавица“ и „Нарисувай Баба Марта“. Красивите творби на децата вдъхновиха медиите и месецът започна с излъчване на детските мартеници и рисунки от синоптичните прогнози в първия мартенски ден по BTV.

Голямата колективна награда в конкурса „Мартеница Хубавица“ отива при момичетата и момчетата от І група „Пчелички“ на ДГ „Радост“ Свищов с ръководители Ценка Илиева и Изабел Григорова , като Виктория Венкова, Изабел Григорова, Денислав Димитров, Сиана Блажева и останалите деца са направили красиви картини мартеници една от друга по-хубави.
Изключително активни бяха възпитаниците от втора група „Българче" от ДГ "Брезичка" от Враца, които са направили интересни апликации с помощта на техните възпитатели Румяна Панталеева и Росица Докева. Най-оригиналните са творбите на Емануела Дейвид (4г.).и на Катерина Николаева (4г.).
Голямата награда в конкурса получават Муса Мусов (3 клас) и Борислава (2 в клас) в ОУ „Христо Ботев“ Търговище. Специалната нарада е за учителите и възпитаниците ат всичките първи, втори и трети класове на училището, които ни затрупаха с прекрасни мартеници, които ще запазим за бъдеща изложба.
Най-малката участничка в конкурса е Ивайла Петрова(2 г.10 м.) от Враца, която ни изпрати своята първа самонаправена мартеница, разбира се, с помощта на мама.
Поощрителната награда е за братчето и сестричето Боян Дженатов, (5г.) от втора група „Слънце“ на ДГ „Делфин”, с ръководител Нели Иванова, и Валентинa Дженатова (7г.) от четвърта група „Детски усмивки“ на ДГ „Делфин”, Бургас.
От страницата Празник на Мартеницата в Търговище най-много посетители са харесали творбата на Владимир Красимиров (6г.) от 1клас на II СУ „проф.Никола Маринов“, Търговище и на Владислав Валериев от I група „Пчеличк“, ДГ „Радост“ от Свищов.
Специални участници бяха представителките от читалище „Надежда“ от село Имренчево – Геновева Христова, Румяна Янакиева и Елка Боева, които получиха награда и диплом, след като подредиха изложба с най-оригиналните мартеници от конкурса, направиха импровизирано Дефиле на мартеницата. Еднометровата Марта и кратурнките мартеници от град Кула, бяха сред най-атрактивните експонати.
Ще продължим да съобщаваме за другите специални награди от конкурсите в следващите дни.

Текст и снимки Антоанета Титянова - съорганизатор на конкурса