Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Традиционният концерт "Вино и любов" за XХIX път организира БАФЦ „Нестия“ в ДК „Средец“

Почти три десетилетия няколкостотин певци и танцьори посрещнаха три емблематични празника – Трифон Зарезан, Св. Кирил Философ и Св. Валентин, свързвайки в едно традиция, българщина, книжовност и любов. Традиционният концерт „Вино и любов“ се организира от Български арт и фолклорен център „Нестия“ и е част от националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български“.

XХIX издание на празника „Вино и любов“ е част от богатия културен календар на „Нестия“ за 2024 г., който включва около сто празника, фестивала и конкурса в цялата страна.
С изпълнение на народната певица Георгия Райкова и Танцова група "Житената питка" към Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, които зарязаха лозята с танцова постановка стартира празникът в чест на Светецът-лозар. В негова чест вдигаме тост и се веселим с молба към Господ: „Тази година берекетът да е повече“.
In Vino Veritas или „Истината е във виното“
, казвали древните римляни. Българите игнорират факта, че в Оксфорската енциклопедия на виното, Тракия е посочена за родината на виноправенето и бог Дионис. Една от достигналите до нас тракийски думи е тази за виното – Зейла“, както се нарича вид старинно вино от Казанлъшко. По-късно тракийският бог на виното Сабазий, бил наречен от елините Дионис и от римляните Бакхус.
Младежки фолклорен танцов състав "Бисерче" към 88 СУ "Дим. Попниколов", с ръководител Таня Илиева, изпълни "Комитско либе" на концерта, след което 10-годишната Карина Сарафова, от Hight light singing Аcademy поздрави присъстващите с песните "Вселена" и "Тату".
Дали като нашите деди надделя честването на Трифон Зарезан или празникът на Свети Валентин, който се появил, след като през 496 г. римският папа Хеласиус забранил тържествата Луперкалии в чест на бога Фавън, предшестват от празника на богинята на брака Юнона и бог Пан. Свети Валентин в Европа започва да се чества от ХIII в., в САЩ от 1777, а у нас от 1990 г.
Танцова формация "Житени зрънца" от СГСХТ, с ръководители Христо Станков и Георгия Райкова, изпълниха Свищовско хора, след което Веска Наджакова и Боряна Парушева от Дует "Ручей" при НЧ "Неофит Бозвели", с ръководител Илка Димитрова, изпълниха "Девойче лично румено" и "Не се факяй, Доне ле".
Възпяването на любовта, която всички я жадуват, всички я искат и имат нужда от нея, за да са щастливи прозвуча и в изпълненията на Вокална формация "Щастливеца" при НЧ „Димчо Дебелянов“, с ръководител Росица Йорданова. Те изпълниха песнента, „Полегнала е Тодорка“. След тях на сцената излезе певицата Снежанка Славова и Детска вокална група "Сребърни звездички" с ръководители Снежина Темелкова, които изпълниха песните "Междучасие" и "Бонго-Ля". Награда за отлично представяне на XХIX издание на празника „Вино и любов“ връчи журналистката Антоанета Титянова - председател на Агенция Форум България и гл. редактор на сайта „България без граници“, които са медийни партньори на БАФЦ „Нестия“.
„Вдигни над лозе бъклицата тежка,
да бликне веселба човешка,
да има грозде, Трифон Зарезане,
на вино дяволско да стане…“

Изпълнението на автентичен граовски фолклор – песни, танци и шопски хумор, от Женска фолклорна певческа група "Седмошарица" от НЧ"Нови хоризонти 2009" Перник, с ръководител Елена Димитрова, вдигна градуса на аплодисментите и на настроението.
Традиционният концерт-конкурс „Вино и любов“ завърши с кръшно хоро, което поведе Танцова формация "Веселите хлебарчета" към СГСХТ и с изпълнение на специалния гост - обичаният изпълнител Александър Александров-Алекс, който изпя любими народни песни от своя репертоар.
Гости на празника бяха кралицата на шлагера Бони Милчева, певиците и музикални педагози – Росица Йорданова и Снежина Темелкова, музикантите Татяна Тончева и маестро Вальо Стамов, хореографката Таня Илиева.
След концерта в Галерията на ДК „Средец“ бе открита изложбата на Йоана Николова „Пъстроцветие“ от журналистката Антоанета Титянова – член на УС на СБЖ, председателят на „Нестия“ – Христо Станков и Елена Димитрова от читалище „Нови хоризонти 2009“-Перник.
Текст и снимки Агенция Форум България, Антоанета Титянова