Банер
Театрален фестивал събира детски и младежки трупи в Дом на културата „Средец“

От 12 до 14 май осем театрални студии ще представят своите представления в Концертна зала в ОКИ ДК“Средец“. II Национален фестивал на детските и младежки театрални студии ще бъде съпътстван от уъркшоп „Маски, кукли и карнавални техники“, фотоизложба „Венеция с карнавални маски“ и творческа среща на млади творци с опитни професионалисти на тема „Любителският театър - вчера, днес, утре“.

Входът за театралните представления на любителските театрални представления е свободен, а фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти.В сайта на ДК „Средец“ е налична програмата на фестивала и кога могат да се видят осемте спектакъла на театралните трупи от Ямбол, Русе, Пловдив, Варна, Тополовград и София: „Непокорната принцеса“, „Еньовден“, „Евгений Онегин“, „Търси се добрият“, „Странна случка с куче“, „Хлапачката от 13-ия етаж“ и „Взаимно съгласие“.
За трите големи отличия на 3-дневния театрален фестивал ще се борят Театрална школа „Ведна“-София, Театрална студия“ Антракт“-Тополовград, Актьорска школа „Академията“ - София, Театрално студио „Синя птица“- Варна, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив, Театрална работилница „Целият свят е сцена“ към Английска гимназия - Русе, Театрално студио „Славей“ - Ямбол и Театрално студио „Метафора“- Русе“. Журито, което ще излъчи победителите, е в състав проф. д-р Катерина Илкова, преподавател в катедра "Куклен театър" в НАТФИЗ, Гергана Пирозова - театровед, Анастасия Събева - режисьор и др.
Под надслов „Маските падат“ тридневният Национален фестивал на детските и младежки театрални студии дава възможност за изява на младите артисти, популяризира любителския театър и помага за обучението на желаещите да се докоснат до магията на театъра във всичките му жанрове. А столичани ще се сдобият с още една театрална сцена - в Дом на културата „Средец“, където напълно безплатно ще видят новото попълнение от актьори не само от столицата, а от цяла България в иновативни, традиционни и многожанрови постановки, съобщи Агенция Форум България.
Текст Антоанета Титянова