Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...
Късноантичен римски фестивал "Бонония оживява"
"На 1 октомври във Видин предстои Късноантичен римски фестивал „Бонония оживява“, който пресъздава историческата атмосфера на римския град Бонония.

Празникът връща в епохата на Римската империя и пресъздава историческата атмосфера на Бонония чрез демонстрации на военна техника и оръжия, показване на антични традиции, професии, римски игри за деца, късноантична мода и прически.
Най-вълнуващата атракция ще бъде акостирането на Дунавския бряг на реконструиран римски кораб Danuvina Alacris, тип лусория, направен въз основа на находки в Обертайм и в Майнц. Лусорията представлява реплика от IV в., изградена през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, използван от самите римляни. Дълга е около 18 м, направена е от дъб и смърч, а украсата е въз основа на открити останки. На щитовете е изобразена древноримската богиня на победата Виктория.
Лусорията стартира 2 500-километровото си пътешествие по Дунав на 16 юли 2022 г., като първото потапяне и освещаване бе в Инголщат, Германия, откъдето заедно с „римските“ си гребци пое по своето приключение към Черно море. Преди да стигне до България, корабът пресече Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Сърбия. Римското наследство е част от историята и развитието на целия Дунавски регион.
На 1 октомври Danuvian Alacris ще бъде посрещната във Видин на "Фестивал на живата история" и тогава префектът на флота Flavius Valens ще предаде на гарнизона в Бонония важно послание от самия император.
Фестивалът представя значимото наследство от римската епоха, въвличайки присъстващите в древния бит, култура, традиции и занаяти. Любителите на зрелищни сцени ще се насладят и на епичната битка между римските легиони и местните наемници. Благодарение на Сдружение за антични реконструкции Mos Maiorum Ulpiae Serdicae и група DVX Anticae се пресъздава историческата атмосфера от римско време до крепост "Баба Вида", Градски плаж. При лоши метеорологични условия събитието ще се проведе в спортна зала "Фестивална", Видин.
Фестивалът е част от пилотен проект, в който се планират различни дейности във Видин в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включването му в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР, ИПП и ЕИС). Неговата археологическа и туристическа стойност служат като свързваща сила между съвременните съседни държави по поречието и за постигане на социален и икономически ръст в борбата със свиващите се процеси. Благодарение на проект Living Danube Limes Бонония е избрана за пилотен обект за България и включена в мрежата на Дунавския лимес, осигурявайки ѝ допълнителни геофизични проучвания и реконструкция с виртуална реалност. Антична Бонония ще бъде включена в специализиран уебсайт и мобилно приложение, ще бъдат направени и три D виртуални реконструкции, ще бъде поставено интерактивно оборудване. РИМ - Видин ще има възможност да участва в изграждането на международна музейна мрежа по Дунавския лимес.
Организатори на събитието са Национален туристически клъстер "Българският пътеводител", Асоциация на Дунавските общини "Дунав" и Център за интерпретиране на наследството. Регионалният исторически музей във Видин е асоцииран партньор в рамките на международния проект "Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчивия туризъм чрез съживяване на общото наследство по Дунавския лимес като основа за културен маршрут", с акроним Living Danube Limes, финансиран по програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020". В проекта участват 10 държави.
Антоанета Титянова

Снимки и информация - Национален туристически клъстер "Българският пътеводител"