Банер
Обичаят "Калиница" в Асеновград е единствен по рода си в България

Обичаят "Калиница", характерен само за Асеновград и единствен по рода си в България отново ще се проведе в пълния си вариант, след двугодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19. Всяка година точно на Еньовден в града пристигат момичета от цялата страна, че дори и от чужбина.

Малките моми, облечени в булчински рокли, шестват из Асеновград и пеят със звънливи гласчета песента "Вижте нашата калиница колко е красива". Обичаят, в който Слънчовите невести обагрят града в бяло, се провежда, за да има здраве и мир в България. Всяко от момичетата пък оставя своя нишан (гривна, колие, пръстен, фиба, диадема или друг аксесоар) на 23-ти юни вечерта в мълчана вода под открито небе. На следващата сутрин точно на Еньовден, получава и своето наричане за какъв младеж, с каква професия, ще се омъжи, когато порасне.
Припомняме и цялата програма на събитието. Началото на ритуала ще бъде поставено още на 23.06.22 г. (чтвъртък) в 17:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград. До 19:00 ч. ще протече записване на калиниците и оставяне на нишаните. На следващата сутрин (24-ти юни, петък) от 08:00 ч. в Етнографската къща ще се състои ритуалното наричане за добър късмет. В 09:00 ч. в храм „Свети Николай Чудотворец“ ще започне празнична литургия. Тя ще продължи до 10:00 ч., след което ще стартира и литийното шествие на малките калиници. После следва посещение на параклиса „Света Богородица – Въведение” (познат сред местните като "Калиничката"), ще се премине през няколко улици на Асеновград и накрая Слънчовите невести ще се спрат в Градския парк. Там от 10:30 ч. ще се проведе връчване на грамоти и подаръци на калиниците. Финалът на празника ще бъде поставен с музикалните изяви на детски вокални групи.