Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...
"Тъпан бие, хоро се вие" събра за 13 път любителите на фолклора във Флорентин

Състави от България и Румъния в два поредни дни представиха букет от фолклорни изпълнения на 13-ия международен празник "Тъпан бие, хоро се вие" Флорентин 2022г., община Ново село. Международният фолклорен събор, който има за цел да издири, съхрани и пресъздаде наследеното фолклорно богатство на регионално, национално и международно ниво, бе открит от областния управител Любен Иванов, който поздрави участниците.

Празникът се проведе за втора година в рамките на събора на село Флорентин на Спасовден. Тогава е храмовият празник „Възнесение Господне“ и се прави курбан. На втория ден е време за фолклорната еуфория на „Тъпан бие, хоро се вие“, като на сцената самодейци от регион Видин представиха богата фолклорна програма. Танцьори от читалищата в Гъмзово, Капитановци и Ясен от община Ново село, както и фолклорна група от от село Бърка, Румъния предизвикаха аплодисментите на присъстващите. Дебют направи танцовата двойка Борислав Митрашков и Патрисия Пенкова от "Флорентиана", които за първи път пред публика представиха класически танц "Валс".
В двата дни на събора участваха с автентичен и обработен фолклор 12 певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители, които представиха народни обичаи и танци. Сред тях бяха съставите от Културен дом Адриан Паунеску, общ. Бърка – Румъния, Ансамбъл "Хора Деснацъулъй", Народно читалище "Просвета - 1928" с. Гъмзово, Народно читалище "Самообразование - 1927" с. Капитановци, Народно читалище "Просвета - 1937" с. Кутово, Народно читалище "Изгрев 1925" с. Ясен, Фолклорна танцова група "Фиданките" – Видин, Георги Дамянов самодеец към НЧ "Пробуда 1925" село Флорентин, НЧ " Димитър Вълнев- 1903" с. Расово ,общ. Медковец. Гости от отсрещния бряг на река Дунав бяха съставите от гр. Дробета - Турну Северин и състав за народни песни и танци от с. Деса, обл. Долж – Румъния с ръководител Камелия Попеску.
Популярният събор "Тъпан бие, хоро се вие" Фолклорен 2022 г. се организира от Борислав Митрашков - председател на читалище "Пробуда -1925", което получи званието "Крепост на българския фолклор". Дипломът и званието бяха връчени на Борислав Митрашков от председателя на Български арт и фолклорен център "Нестия" Христо Станков за високи творчески постижения и съхраняване на българския фолклор.
„Постарал съм се програмата да е интересна, богата и разчупена, да има всякакви танци и песни. Първият ден участваха 8 фолклорни формации, а във втория - 4 групи, за да могат присъстващите да се потопят в еуфорията на селския събор, където оркестър „Хармония“ ги забавлява 4 ч. на площада. Село Расово гостува, от Плевенско дойдоха самодейци от читалище „Байкал“и 2 румънски групи - от Турно Северин и село Деса. От Културния дом представиха техния фолклор, като връщат визитата, тъй като преди 2 седмици бяхме при тях. Очакваме и БАФЦ „Нестия“ да съдейства и за други фестивали, които предстоят да се проведат във Флорентин и във Видинско – там, където участвам аз. Това е организацията, която провежда едни от най-големите фестивали по българското Черноморие"- сподели Митрашков пред БНР
Гост на събора "Тъпан бие, хоро се вие" Фолклорен 2022г бе Иво Вергилов – председател на Общинския съвет на Ново село, който получи диплом "Радетел на българското" от Антоанета Титянова – член на УС на СБЖ. Награда получи и кметският наместник на село Флорентин Галина Маринова, която помага за организацията на събора, чийто водещ бе журналистът от Радио Видин – Наско Цанов.
Съпътстващите мероприятия наблегнаха на културно-историческото богатство на региона, а кулинарните събития са оставени за следващия фестивал на динята и пъпеша, който ще се състои на 30 и 31 юли в село Флорентин. 
Текст и снимки Антоанета Титянова