Банер
Станка Ангелова: „Битката за София ще е безмилостно жестока, но я печели Фандъкова“

Наближат ли избори се сблъскват прогнозите на социолозите и политиците с реалността. Вече 40 години ясновидката Станка Ангелова е сред най-търсените сензитиви, до която се обръщат за съвет хиляди българи, но и десетки политици, общественици и знаменитости. В живота си Станка Ангелова винаги е работила друга професия, но няма как да спре хората да я търсят и да се съветват с нея. В двете си публицистични книги „Съдбата – карма или магия“ и „Годината на Коня - покровител на българите“ и в статии в медиите, нейните политически прогнози не съвпадат със социологическите прогнози, но до голяма степен потвърждават изборните резултати. Когато предсказа, че Корнелия Нинова ще оглави БСП две години по-рано - никой не вярва. Когато каза, че „България без цензура“ и Бареков, когато са в политически възход няма да влезат в Парламента отново, не го приемат сериозно, но става факт след година и половина.

И тъй като вече бургаски медии вече излязоха с нейни прогнози, че кметът Димитър Николов ще спечели пореден мандат , въпреки че Алфа Рисърч декларира, че повече от половината българи искат нови кметове, то и за София Станка Ангелова е категорична – кмет на столицата за пореден път ще е Йорданка Фандъкова.

Интересуват ли се политиците от ясновидство?
- И те са хора като всички останали. И политици, и адвокати, и прокурори, и полицаи – всички ползват услугите на хора, които имат възможност да прозират в бъдещето. Никога не съм си позволявала да коментирам кой е бил при мен – ако сами го казват пред медиите, е техен избор.
Истината е, че откакто съществува човешката цивилизация винаги е бил жив стремежът човек да надникне напред във времето, да има контрол над бъдещето и да управлява живота. Хората с пророчески способности се радвали на почести и били на върха на обществената йерархия и до управниците. Сега не е по-различно, но не става публично и официално. Примери от по-близката история също го показват – обикновеният човек трудно стигаше до Ванга, но всички партийни лидери ходеха при нея. Пророкът Любомир Лулчев е бил довереник на управниците в царска България.
Жреци, друиди, оракули, сибили, влъхви, шамани – всички те са се славели, че познават бъдещето и са били смятани за богоизбрани. Тяхната роля е да предупреждават за наближаващи катаклизми и предстоящи победи, да съветват управниците по кой път да поемат и как да решат проблемите, за да избегнат погроми и да спечелят победи. Как една селянка като Жана Д’Арк ще оглави армия през Средновековието, ако нямаше пророчески способности?
Единствено знанието за предстоящото помагало на хората да се подготвят и да оцелеят при природни бедствия, при инвазия на нашественици, при хилядите неизвестни, които поставя битието пред всеки народ и човек. Аз лично не се приемам нито за феномен, нито за богоизбрана. Аз съм част от тази верига хора, които имат дарбата, умението и знанието да проникват във времето, да съм крачка напред в бъдещето, не за своя слава, а за да помагам на другите.

Как разбрахте, че имате пророчески умения?
-Ясновидството е обет, а не привилегия. Неведоми са пътищата Господни. Никой не знае какво му е отредила съдбата и какви изненади ще му поднесе животът. Винаги съм казвала, че пророческата дарба я имам от дете. На учители, съседи, приятели, на непознати изричах какво предстои да им се случи. Правех го като на игра, мислех, че е нормално да казвам това, което чувствам. Още щом видях Филип знаех, че ще се омъжа за него. Като пораснах осъзнах, че другите не са като мен и това, че пророкувам може да ми навлече неприятности, да ме изолира. Не крия, че се измъчвах, че не съм като останалите. Пазех се какво говоря, да не се набивам на очи и за да не бъда неправилно разбрана. Винаги съм имала, дори и сега, друга професия, но не мога да спра хората, които идват да търсят съвет от мен.
Категорична съм, че ясновидството е даденост, съчетано е с ерудиция, психологизъм и висок морал. При гадателите в повечето случаи идват наранени хора с лабилна психика, към които трябва да се подхожда с чисто сърце и ум. Обграждам всеки човек с топлота, внимание, любов и доверие. Силата ми е в моята човещина и добронамереност. Дошлият трябва да почувства, че може да ми се довери, да види в мен искрен човек и доверен приятел…

Предстоят избори и отново всякакви прогнози тръгват в общественото пространство. Какви са вашите усещания?
-Понякога се отправят критики към ясновидците за несбъднатите пророчества. Но нима, когато синоптичните прогнози не се припокриват, а социологическите анализи тотално се разминават, говорим за шарлатания и за псевдо науки? Няма да споменавам криминалистиката, където разкриваемостта е далеч от желаните 100%, което не значи, че следователите, социолозите и метеоролозите не са професионалисти или че науките им са менте. Понякога и аз греша - не всичко в живота е предрешено на 100%, но не го правя умишлено - искам да помогна, давам всичко от себе си да бъда максимално точна и полезна – било със съвет, с действие или със съпричастност.Просто винаги има изменяеми фактори, които не следват човешката логика.
Животът не е предначертан изцяло. Човешкият фактор играе важна роля. Всеки човек е изтъкан от непостоянни чувства, бушуващи емоции и амбиции. И в това е най-добрата новина - човек до голяма степен сам кове съдбата си. И дори е много добре това, че лоши предсказания не се сбъдват - значи човекът е анализирал възможностите и е поел в желаната посока.
Винаги има алтернативни варианти, предупреждения свише, право на избор. Но ако си пасивен и избираш лекия и погрешен път, тогава не можеш да виниш съдбата и Бог. Това е като във вица с лотарията, където човекът се сърди: „Защо, Боже, не чуеш молбата ми и не ми помогнеш да спечеля?“, а той отвръща: „Ами, пусни фиш, де!“

Битката за кмет на София ще е безмилостно жесток
-И ГЕРБ, и БСП ще бъдат с добри позиции. Социолозите ще дават преднина ту на Йорданка Фандъкова, ту на Мая Манолова. Ще се водят ожесточени битки и за други големи градове. Няма да сме свидетели обаче на грозните афери и интриги, както при предходните избори, защото те отблъскват избирателите от урните. Този път ударите ще се нанасят елегантно – няма да се залага толкова на компромати и на вадене на кирливи ризи.
ДПС има твърд електорат и там няма да има изненади. Задържат на много места кметове, позиции и резултати. При патриотите нещата няма да са розови – партиите на Сидеров и Симеонов ще са разочаровани, ВМРО ще имат тук-там пробиви, но няма да е това, което очакват. Воля също няма шансове.
Колкото и всички да говорят срещу ГЕРБ и техните кандидати, истината е, че те макар и с малко ще спечелят и имат по-голяма преднина пред левицата. БСП ще се представи добре, но няма да победи в по-големите общини.
Битката за София ще е изключително напрегната. Въпреки всичките грешки, направени в управлението през последните мандати, макар и с малко Фандъкова ще спечели. Зад Мая Манолова ще застанат много партии и формации, но хората я одобряват повече като омбудсман, а не като кмет. Много нейни дела – месеци повтаряше, че няма да се кандидатира, нейни предходни действия като политическа фигура в годините, ще са в нейна вреда. На Фандъкова хората й вярват, виждат какво е направила за столицата, че е честна в действията и думите си – това ще наклони резултатът в нейна полза. Каквото и да се говори по време на нейното управление София придоби облик на европейска столица.
Това, което ще е ново в БСП е, че няма да има раздори в партията, подобно на предходните избори, а ще бъдат единни.
Пише се за проекта на Слави Трифонов, който ще е успешен, но той ще е бъде реализиран по време на парламентарни избори и има за цел да вкара свои депутати в Народното събрание.

Относно брекзит и излизането на Великобритания от ЕС – ще се влачи вземането на решението и ще има нови избори.
В световен план често ще сме на косъм дали ще има мир или военни действия, ситуациите често ще са напрегнати и неясни.
За повече информация: 0885 408 779 за контакт със Станка Ангелова, http://stankaangelova.com/