Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Екзотични пеперуди от цял свят долитат в Бургас

Експоцентър "Флора" събра най-пъстрите живи платна, рисувани от природата. До 31 август там ще бъде разположена изложбата на екзотични пеперуди от цял свят. Тя е организирана от Община Бургас и Регионалният исторически музей.  В изложбата са включени над 200 пеперуди, като всяка седмица те ще бъдат подменяни от нови екземпляри. За насекомите в експоцентър "Флора" са създадени условия, които в максимална степен пресъздават естествената им среда на живот. Тя включва тропическа растителност, висока влажност и температура над 30 градуса.

Изложбата е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Входът за пенсионери и учащи е 2 лева, а за възрастни - 5 лв. За групови посещения е предвиден семеен билет на цена 8 лева, а деца под 7 г. и хора с увреждания ще разглеждат изложбата безплатно.
За пеперудите има много любопитни факти.
Някои от пъстрите насекоми могат да развиват скорост от 50 км/ч при летене. Виждат само три цвята - червено, зелено и жълто и не могат да летят, ако телесната им температура е под 30 градуса по целзий.
Траурната мантия - Nymphalis antiopa, е една от най-дълго живеещите български пеперуди. Тя може да преживее до 11 месеца. В света Celastrina ladon е една от най-краткотрайно живеещите пеперуди, оцелява само ден-два.
В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).
Най-голямата дневна пеперуда е птицекрилата, позната като Платното на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae). Размахът на крилете при женската достига 32 см.
Някои нощни пеперуди въобще не се хранят и дори нямат хоботчета. Живеят от натрупаните запаси от времето, когато са били гъсеници.
Освен че носят естетическа наслада, пеперудите са втората по размер група опрашители след пчелите.