Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

140-метров трибагреник ще се развее на Пратриотичен фестивал в Банкя по случай 3 март

Огромен - 140-метров трибагреник ще се развее и ще посреща посетителите на първия по рода си „Патриотичен фестивал“, който Фондация “Румънеца и Енчев” организира навръх националния ни празник в парк „Ротонда“ в град Банкя.

 Събитието, посветено на сто и четиридесетата годишнина от Освобождението на България от османско владичество е с много богата програма и ще се проведе в периода от 3-ти до 5-ти март, със съдействието на район Банкя. На сцената на фестивала безплатно за всички гости всяка вечер от 19 часа ще пеят едни от най-емблематичните български гласове – фолклорната прима Славка Калчева, една от звездите на „Куку-Бенд“ - Борис Солтарийски, талантливата Нели Петкова и други. Основните акценти в програмата на този изцяло патриотичен фестивал е родолюбието - любовта към българската история, култура и фолклор. За първи път по време на събитието ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето и да си направят снимка на специален фото-корнер с хайдушки дрехи, или традиционни носии от различни български региони. От фондация "Въздигане", която е основен партньор на събитието, ще направят исторически музей на открито на територията на фестивала . Софиянци и гостите на столицата ще могат да видят картини на историческа тематика и реплики на Панагюрското съкровище, Боровското съкровище, Златната маска на Терес, най-старото обработвано злато в света, мини скулптури на царе и други ценни реликви. На самия национален празник – трети март от 12 часа ще се състои и патриотичен спектакъл на пътуващото читалище „Бащино огнище“, вдъхновен от неговия създател Ивайло Шопски.
За най-малките посетители пък ще има „Училище за юнаци”, където децата ще се учат на безопасност на движението. Те ще бъдат запознати и с бойната подготовка на едновремешните хайдути под формата на игра и как се оцелява в планината. Специално за момичетата ще има демонстрации и обучение по тъкане на автентични станове и пластене на вълна. В модула - „Познавам ли моята България” малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности. Всеки ден на сцената ще се провежда и „Час по родолюбие” – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, като победителите ще печелят големи награди.