Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Историята на преброяванията - историята на България

От близо век и половина преброяванията у нас следват всички значими събития в българската история. През 1880 г. с Указ на княз Александър I Батенберг е създадено Статистическото отделение към Министерството на финансите, чиято първа задача е да организира и проведе преброяване. На 1 януари 1881 г. се провежда първото преброяване на населението в Княжество България.

В младата българска държава тогава живеят 2 007 919 души, като домакинствата са средно по 6 лица. През 1887 г. след Съединението населението на България нараства до 3 154 375 души в 556 400 домакинства. По това време едва 10% от населението е грамотно.
Населението на България расте до 1985 г. въпреки двете световни войни и националните катастрофи. През 80-те така и не се ражда 9-милионният българин. Всъщност намаляването на раждаемостта започва още през 70-те поради урбанизацията на страната и достига своя пик в края на 90-те години на ХХ век. Върху намаляването на населението след демократичните промени започва да влияе и външната миграция. За 30 години преход населението е намаляло с 1 570 769 души. През 2001 г. отново за първи път сме под 8 милиона.
През 2011 г. България провежда първото преброяване като държава - членка на ЕС. Тогава е и първото електронно преброяване у нас. Населението е 7 364 570 души, като 42% са се преброили онлайн. Средният брой на членовете на едно домакинство е едва 2.4 души. У нас най-много са били едночленните домакинства - близо една трета.
Освен преброявания на населението са правени и други видове преброявания - на столетниците, държавните чиновници, добитъка и транспортните средства. Едно от най-интересните изследвания е преброяването на столетниците през 1927 - 1928 година. Тогава са живели 158 столетници, като двама са били на 111 и 112 години. За да издирят столетниците, анкетьорите са изминали 18 055 км и са работили общо 1 120 работни дни. През 1904 г. по данни от преброяването им държавните чиновници са били 27 939, като най-много са работили в Министерството на войната - 6 455, а най-малко - в Министерството на външните работи - 224.
2020 година беше кризисна за целия свят заради пандемията от COVID-19. Тази година НСИ отчете едно от най-високите нива на смъртност в историята на държавата. Данните са сравними с годините на т.нар. испански грип. В същото време за първи път от години беше отчетена по-висока вътрешна миграция по направлението град - село.
Най-точни демографски данни за това колко сме, кои сме и как живеем ще имаме след националното преброяване на населението и жилищния фонд. То започва след честването на 136-годишнината от Съединението на България, точно в 0.00 часа на 7 септември.
Коментар на журналистката Антоанета ТИТЯНОВА:
От години пиша за демографията на България и съм събирала прогнозните статии през 90-те години на миналия век от български и чужди медии как до“2025г. България ще изчезне от картата на Европа“. Сега, когато се обърна процесът, и все повече нараства процентът на завръщащите се в страната българи, тези безумни „прогнози“ за изчезване на българската нация звучат нелепо. Да не забравяме и част от българите от Бесарабия, Западните покрайнини, Банат и т.н., които носят в сърцата си родината и също желаят да се върнат там, откъдето са дошли техните деди.
Да, истина е, че във всички високоразвити държави в света се забелязва застаряване на населението. Но минус ли е, че ставаме дълголетни, че нашите майки и бащи, както и ние ще живеем по-дълго?!?
Да, истина е, че във всички развити държави се забелязва намаляване на ръста на раждаемост, но проблем ли е, че някога са се раждали средно по 3,7 деца в семейство, от които 2 са умирали, а сега е сведен до минимум броят на починалите при раждане бебета?!?
Този месец списание „Са m’interesse“ излезе със статия за „Страната на залязващото слънце“ – Япония, където е най-застаряващото население, най-малко бебета се раждат на глава на населението и подобно на България, е изключително нисък броят на мигрантите.
Да, истина е, че западните страни и САЩ „внасят“ и подмладяват нациите си с мигрантската политика, но България подобно на Япония е „негостоприемна“ към желаещите млади хора да потърсят ново място за живеене. През страната ни минава поток от млади сирийци, афганистанци, пакистанци, изгладнели, бягащи от войната… Как Германия ги иска, а ние – не!?! Чия е вината? Нима ние в началото на 90-те не бяхме като тях и над 1,5 млн. българи на същия принцип не намериха свой нов дом в чужда държава?
Винаги ще повтарям, че българската нация няма как да изчезне!!! Достатъчно е да видим колко сме били преди век, колко българи са избити по време на войните – Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна война, при смутните времена 1923-1925г. и 1944г., когато майките издигат глас: „Спрете това братоубийство“.
С промяната на качеството на живот и на новостите в медицината българинът, подобно на европееца, живее все по-дълго и охолно. Никога не сме живели по-добре и по-дълго, въпреки черните статистики, които ни заливат от сутрин до вечер от медиите. Монетата има две страни и крайно време е да бъдем реалисти и да приемаме фактите такива, каквито са.

За да спрем да умираме в момента, трябва като цял свят да апочнем да се ваксинираме!
Застаряването или дълголетието е нещо прекрасно.
Това, че в България се връщат все повече млади и учени българи е възторжено.
Нещо повече все повече чужденци желаят да живеят в нашите села. Развитието на технологиите съкращава необходимостта от работна ръка.
Нека спрем с политическите лозунги, а да се вгледаме в социалната си политика и да направим така, че българите, които живеем в нашата мила родина, да сме по-щастливи, да сме по-единни и да градим, а да не рушим достигнатото. Да се радваме на постигнатото, а не все да „рестартираме системата“ и да се връщаме на Кота 0.
България е единствената страна оцеляла с името си през вековете, когато условията са били жестоки, и е срамота да я погребваме днес, за да може даден политик да обслужи нечии интереси и да седне на желания пост. България е била и ще пребъде!
Антоанета ТИТЯНОВА
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.