Банер
Н. Пр. Латифа Беназза „Алжирско-българските отношения са много хубави и с дълга история“

„Актуално за Алжир. Развитие на алжирско-българските отношения” на тази тема Н. Пр. Латифа Беназза - посланичката на Алжир у нас, говори на специална пресконференция в СБЖ - клуб "Журналист", на 28 май, когато се чества годишнина от битката при Баб Ел Бекуше по време на Алжирска война за независимост.

Алжирската посланичка изказа сърдечна признателност на СБЖ за предоставената възможност да разкаже пред представители на медиите за страната си и за крепките двустранни отношения между Народно-демократична република Алжир и България, „които са много хубави и с дълга история. Когато се говори за България в Алжир се мисли за приятелски народ, за една дружеска държава“ – сподели г-жа Латифа Беназза. Тя благодари искрено от името на алжирския народ на хилядите българските специалисти, помагали на страната ѝ след извоюването на независимостта през 1962 г. и на тези, помогнали на нейната революция, за солидарността и подкрепата в годините на националноосвободителната борба срещу колониалното френско господство, продължило 132 години. Излъченият уникален документален филм на забележителния сценарист и режисьор Христо Ганев „Празник на надеждата”, заснет през 1963 г., развълнува присъстващите с професионализма и показаните реалности. Художествената кинотворба бе живото доказателство за жестоката антиколониална борба, която води алжирският народ, давайки над 1 млн. свидни човешки жертви. Затова всенародна радост от отвоюваната независимост, запечатана на филмовата лента, е затрогваща и проследява неподправено първите стъпки на независим Алжир.
„След извоюването на Независимостта колонизаторите си тръгнаха, смятайки че ще се срине страната, но не бяха помислили за многото приятели, които има Алжир и които участваха в строителството на нашата държава – култура, икономика, здравеопазване“, сподели посланичката. България е сред тези страни, които още в началото на 1962 г. подписват договор за сътрудничество с Алжир и помагат изцяло на процеса за стабилизиране на страната. Н. Пр. Латифа Беназза изтъкна важната помощ, оказана на вече независим Алжир с цел възстановяване и развитие на икономиката му от много български специалисти, като специално открои и неоценимия принос на редица българи, като само в нейния мандат тя е връчила няколко награди на българи със заслуги.
Н. Пр. Латифа Беназза представи в СБЖ историята, днешния ден и вкуса на Алжир и отбеляза, че в настоящия етап в двустранните отношения са на ново ниво - преживяваните и от двете стран политически и финансови сътресения през 90-те години са намалили темповете на традиционното сътрудничество, но изрази вяра, че предстоят по-благоприятни перспективи за развитието им занапред.

Посланик Беназза подчерта колко значим за международни партньорства е Алжир - най-голямата по площ държава в Африка с над 2,3 млн квадратни километра, равняваща се на 21 пъти България, с население от 45 млн души. Алжир предлага великолепни възможности за инвестиции, туризъм и културно сътрудничество, страната е сред големите световни производители на петрол и газ.
Н. Пр. Латифа Беназза подчерта, че с огромен интерес следи дейността на СБЖ и изрази подкрепа за предприеманите от Съюза инициативи.
Нейно превъзходителство и придружаващите я представители на алжирското посолство бяха приветствани от председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която откри срещата. Антоанета Титянова – член на УС на СБЖ , председател на Организационната комисия и член на Международната комисия, подчерта за близките отношения и история между двете държави, както и за необходимостта алжирските и българските журналисти да си взаимодействат по-активно за по-доброто отразяване на събитията в двете страни и сближаването им. Има традиции в приятелството и сътрудничеството, но те се нуждаят от нов подем в развитието, като се започне с културното, медийното и туристическото сътрудничество.
Присъствалите в СБЖ журналисти и гости разгледаха впечатляващата фотоизложба с красивите исторически и културни забележителности на Алжир, имаха възможност да се насладят на автентичния вкус на алжирски специалитети, като така усетиха напълно вкуса на Алжир – страна, с която ни свързва миналото, за да можем в настоящето да надградим направеното досега и да вървим напред в бъдещето. Алжир и България, техните народи, имат стабилни основи за културно-икономическо сътрудничество, скрепено от дългогодишно приятелство и взаимопомощ.
Антоанета Титянова – журналист, писател, общественик

Снимки посолството на Народно-демократична република Алжир