Банер
Къщичката на Пижо и Пенда ще посрещне Баба Марта в Търговище, а децата от ЦСОП майсторят в арт работилница

Най-българският празник, който като усукана мартеница свързва българите от цял свят с традициите и съвременността, и тази година ще се състои навръх Баба Марта в центъра на Търговище. Фестивалът на мартеницата поради Covid-19 се провежда на няколко етапа в антиепидемична среда, като началото поставиха възпитаниците на Център за специална образователна подкрепа с директор Йорданка Маринкова.

Прекрасни мартеници и рисунки изготвят учениците от ЦСОП, благодарение на високо квалифицираните творци-педагози Иван Иванов, Таньо Даскалов и Радка Йорданова. Те са и първите участници в конкурса за детска рисунка „Нарисувай Баба Марта“, като най-красивите детски творби ще бъдат отпечатани картички - едно красиво послание за здраве.
Инициативата с детския център стартира от миналата година по идея на Ивайло Христов, който мнозина в Търговище познават като коафьор в миналото, а сега работи в сферата на пожарната безопасност. От 21 години Ивайло изработва мартеници, като пренася арт импровизацията от коафьорството във възраждането на българските традиции, свързани с Баба Марта.
За първи път миналата година той направи Къщичката на Пижо и Пенда, която тази година ще е в центъра на града, но разхубавена – изрисувана от ученици от 2-ро СУ „Проф. Никола Маринов“. „За 1 март ще бъде разкрасена с най-хубавите творби от децата, участвали в конкурса – така ще направим „Първомартенска изложба под открито небе. Самият аз съм завършил това училище – профил „Изкуство“ с пиано, и желая творчеството, благотворителността и красотата да са водещи, още повече след тази тежка пандемична обстановка. Иска ми се да помагам на другите чрез изкуството, боли ме, че човечността и българщината сякаш закърняха напоследък“, споделя инициаторът на инициативата „Празник на мартеницата в Търговище“ , който потърси за съдействие Националния арт и фолклорен център „Нестия“, които навръх 1 март пред къщичката на Пижо и Пенда ще изнесат богата фолклорна програма, възстановки на празника и ще приканят жителите на Търговище на Първото антипандемично хоро-мартеница.                                                               
Снимки Васил Светулков

Текст: Тони Титянова

Текст към снимките:  Арт работилница в Център за специална образователна подкрепа - директорката Йорданка Маринкова, Ивайло Христов от „Блян“ и възпитателят- художникът Иван Иванов.