Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Н.Пр. д-р Хасан Бармауи - почетен консул на Хашемитското кралство: „Крал Абдулла II ще посети България в рамките на „Процеса Акаба“

На пресконференция в СБЖ Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи съобщи за предстоящата визитата на 27-28 май на крал Абдулла II в София в рамките на „Процеса Акаба“. Кралят на Йордания ще произнесе реч пред представтели на ЕС за международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. Преди дни на среща в Мюнхен между министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади министър Захариева каза: „Срещата на процеса Акаба в София ще бъде чудесна възможност за задълбочаване на сътрудничеството между нашите правоприлагащи органи в борбата с тероризма, транснационалната организирана престъпност, трафика на хора“.

Антоанета ТИТЯНОВА

Визитата и конференциятя бяха договорена през октомври 2019 г. в Аман между българския премиер Бойко Борисов и краля на Йордания Абдула II. Инициативата е стартирана през 2015 г. в Акаба от йорданския крал Н.Пр. Абдула II с цел засилване на международното сътрудничество срещу насилствения екстремизъм и срещу тероризма. Досега този форум се е организирал в Йордания, Албания и Холандия. Следващата конференция ще е през май 2020 г. в София, като премиерът. Б. Борисов преди месеци коментира факта, че Йордания е приела повече от 1,2 милиона мигранти. "Ние виждаме ролята на Йордания като остров на стабилността в региона и балансираната й външна политика като много положителна", уточнявайки, че България и Йордания възнамеряват да задълбочат двустранните си отбранителни отношения.
По време на пресконференцията, инициирана от Съюза на българските журналисти по повод 20 години сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти, Н.Пр. Д-р Хасан Бармауи припомни за дългогодишното ползотворно сътрудничество между България и Йордания на най-високо държавно ниво: през 2019 г. премиерът Бойко Борисов посети Хашемитското кралство и бе подписана спогодба за културно и туристическо сътрудничество. Преди него четирима български държавници скрепиха с посещението си дружбата между двете държави – президентите Румен Радев в 2018 г., Росен Плевнелиев – 2017 г. и Георги Първанов – 2007 г., както и премиерът Симеон Сакскобургготски.
По време на срещата с българските журналисти почетният консул на Хашемитското кралство припомни за подписаните спогодби за туристическо и културно сътрудничество, за специална икономическа зона в Акаба ("ASEZA") за свободна търговия, която подпомага търговския обмен на България с Йордания. Бяха посочени блестящите възможности за чуждестранните инвеститори в Йордания, безмитните зони, ниските данъци и либералната банкова политика, което превръща Йордания в привлекателна зона за бизнес, туризъм и инвестици, предлагайки блестящи условия за развитие на честния сектор.
Д-р Хасан Бармауи се спря и на успехите на Йордания в социалната сфера, изнасяйки любопитни факти – 90% от населението е грамотно, 17% са висшистите, които се обучават в 21 държавни и 30 частни университета. В тази насока д-р Бармауи съобщи, че над 3000 йордански студенти са завършили образованието си в България подобно на него. Той самият е възпитаник на Икономически университет в София и с удоволствие подчерта за реалните успехи в сближаването на двата народа.

10 000 българи са посетили Йордания през 2019 г.
Това е в резултат на подписаната спогодба между Йордания и България в областта на сътрудничеството в сферата на туризма, както и на нискотарифните полети между София и Акаба, на безвизовия режим и на специална икономическа зона в Акаба ("ASEZA"). Забелязва се възход на икономическото сътрудничество между двете страни, като българската хранително-вкусовата и фармацевтична продукция намират добър прием на йорданския пазар.
Антоанета Титянова, гл. редактор на „България без граници“- Bgbezgranici: Прекосих през януари Йордания от границата с Израел и Саудитска Арабия до Голанските възвишения – границата със Сирия и Палестина и се убедих, че страната е оазис на спокойствието. Стаистиката сочи, че Йордания е приела през 2017 година 2 млн палестинци, над 500 000 иракчани, 656 000 сирийци, не споменавам броя на египтяните, бежанците от Йемен и Либия, които търсят убежище и препитание в Йордания и го намират. Възхитена съм от толерантността, човечността и от умението ви да приобщавате всички тези нуждаещи се хора.
Н.Пр. Д-р Хасан Бармауи: Хашемитското кралство е модерна, демократична нерискова държава, за което говорят цифрите. Йордания има 10 милиона население, но след конфликтите в региона мигранти вече са близо 2 милиона. Йорданската държава ги интегрира, като има издаден указ, който задължава работодателите да наемат 15% от персонала си сирийци, за да могат бежанците да се издържат. За разлика от други държави Йордания не се пазари с ООН и Европейския съюз за помощи, въпреки че бежанците й струват вече 10 милиарда долара.
Регистрираните бежанци вземат помощи, децата им посещават училище, олзват се от същите привилегии като йорданците. Преди йорданските ученици ходеха само първа смяна на училище, но сега има и втора смяна, за да могат да се обхванат всички деца. Както в образованието, така и в здравеопазването няма разлика в отношението към йорданците и бежанците в нашата страна. Бежанската вълна от съседните държави е голяма тежест за бюджета на Йордания, обещаната помощ отвън е само на думи засега – 10 милиарда струва този процес на Йордания, но това е въпрос на човещина и се стремим да помогнем и да адаптираме бежанците.

Йордания е врата и мост между Изтока и Запада.
Йордания предлага много големи възможности за търговско-икономическото сътрудничество. Сега се проектира построяването на ядрена централа, за която йорданската страна ще разчита на български специалисти. Затова и толкова дългоочакваното посещение на Крал Абдуллах II в България се надяваме да доведе до по-бързото развитие на двустранните отношения във всички сфери.
За интензивността на връзките между София и Акаба спомага откритата самолетна линия от октомври до март, която е два пъти седмично, благодарение на което само през 2019 г. близо 10 000 българи са посетили туристическите забележителности на Йордания. Визови ограничения не съществуват, ако влезете през безмитната зона Акаба. В същото време хора от Йордания трябва да чакат повече от 45 дни, за да получат виза за България, което очакваме да се промени, след като така интензивно се развиват двустранните отношения между двете държави.

Снимки Мари Каналян

 

 

 

 

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи с журналистките Мари Каналян и Антоанета Титянова