Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Малките ВЕИ разкриват двойно финансирани Големи соларни паркове – КЕВР и МЕ прикриват?

Протестиращите малки ВЕИ разкриха на среща с министър Теменужка Петкова и Иван Иванов, двойно финансирани соларни централи – получили милиони за изграждане на соларните паркове по „схеми за подпомагане“ и получили високи изкупни цени.

Протестиращите посочват, че дружествата Троян енерджи ООД, Интерсол АД, Хидроенергетика ООД, Финер Солар ЕООД са изградили централите си по схеми за подпомагане за изграждане на големи ВЕИ централи, но въпреки това за тях изкупните цени не са намалени и е налице свръхсубсидиране. Съгласно Закона за енергетиката, обекти получаващи подкрепа при изграждане, не могат да ползват пълни преференциални цени. Агенцията за държавна финансова инспекция е открила нарушението още през 2015 година, но вече 4 години КЕВР и МЕ не предприемат никакви действия.
Компанията Интерсол АД е получила субсидия по схема за подпомагане в размер над 1 млн. лева за изграждането на фотоволтаична централа с мощност 1 MW и вятърна централа с мощност 2,4 MW. Преференциалната цена на соларната централа възлиза на 755 лв./мгвч. (съгласно официалните отчети на компанията).
Малките ВЕИ-та все още чакат отговор от Министерство на енергетиката и КЕВР – има ли чадър над тези големи двойно финансирани централи? Защо законът не се прилага за големите ВЕИ централи и защо не са намалени техните изкупни цени?
Вследствие на бездействието на КЕВР и МЕ, високите преференциални цени вече 4 години неправомерно се плащат от потребителите на електрическа енергия. Остава и въпросът, колко още двойно финансирани ВЕИ-та има в страната и колко е надписана сметката на потребителите от страна на КЕВР и МЕ?
От щаба на протестиращите
Снимки Тони Титянова

Ето и линк към документа - https://uegep.eu/images/dokuments/DE-41_2015.pdf?fbclid=IwAR2TScDKOkP-1uDNWNiQ5Lcmzkaf97Fv6Wr4eewoJ-KuWWGYUdFqTbFq0xg