Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Агенцията за Държавна финансова инспекция сочи злоупотреба в ЕРП-та – последствия няма

Щабът на протестиращите 274 малки семейни фотоволтаични производители разкриват злоупотребите във ВЕИ-сектора и реализиране на незаслужени прекомерни свръхпечалби, толерирани от КЕВР и министерството на енергетиката, след като министър Петкова и Иван Иванов отказаха диалог с тях. Ресорните институции от 4 години ги репресират, като не спазват закона към тях, а разпъват чадър над централите, подпомогнати по схеми за подпомагане. Протестиращите микро ВЕИ фирми, засегнати неправомерно от §18, недоумяват защо държавата упорства за правилното прилагане на закон, който не се отнася за тях, тъй като „НЕ са получили двойно финансиране“ и вдигат завесата на „Соларгейт“ с поредно разкритие по темата.

Агенцията за Държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира редица нарушения в свой доклад от 2015 г. относно прилагането на §18 от ЗЕ, станал известен като „поправката убиец на малките ВЕИ“ от страна на ЧЕЗ. От малките ВЕИ съобщават, че 4 години по-късно тези нередности все още не са отстранени, което показва двойния стандарт срещу засегнатите от §18. Нередностите бяха съобщени от протестиращите на министър Петкова и Иванов от КЕВР по време на кръглата маса в МЕ на 23 май за проблемите на семейните фотоволтаици. На срещата КЕВР и Теменужка Петкова бяха изненадани и не знаеха нито за проверката на колегите им от финансовото министерство, нито за констатираните нарушения.
Докладът на АДФИ посочва редица дружества, към които ЧЕЗ показва силно привилегировано отношение и нежелание да приложи §18. Такива дружества според АДФИ са:
Троян енерджи ООД
Интерсол АД
Хидроенергетика ООД
Финер Солар ЕООД
Според Агенцията за Държавна финансова инспекция, дружествата добросъвестно са декларирали в АУЕР, че са изградили обектите чрез схема за подпомагане КЛЕЕВЕИ, но въпреки това ЧЕЗ продължава да изкупува електрическата енергия по пълни преференциални цени, вместо по намалените цени, за да няма двойно подпомагане. Изводът на финансовите одитори е, че законът изисква прилагане на §18 и намаляване на изкупните цени като спазването на законността при прилагане на §18 е от компетенцията на КЕВР.
Видно от отчетите на Интерсол АД и на мажоритарния собственик на капитала (Енерджи Инвест АД) - през 2009 г. за изграждането на фотоволтаична централа с мощност 1 MW и вятърна централа с мощност 2,4 MW, компанията е получила субсидия по схема за подпомагане КЛЕЕВЕИ в размер над 1 млн. лева. Преференциалната цена на соларната централа възлиза на 755 лв./мгвч., съгласно същия отчет.
Следва въпросът – защо препоръките на АДФИ не са спазени от страна на ЧЕЗ и защо КЕВР и Министър Петкова не са предприели действия по контрол над ЧЕЗ за правилно прилагане на закона вече 4 години? Липсата на реакция след доклада на АДФИ поставя под съмнение желанието на ресорните институции да осъществят контрол над двойното подпомагане в енергетиката. Доклади с неправилно прилагане на §18 са налични от АДФИ и за другите две ЕРП-та, но институциите не предприемат действия и по тях.
Любопитен факт е, че схемата за подпомагане „КЛЕЕВИ“ функционира и до днес, като по нея могат да се получат до 2.5 млн евро. За съжаление, до момента пълният списък на подпомогнатите се укрива от Министерство на енергетиката, въпреки че министерството се явява администратор на държавната помощ по тези схеми за подпомагане.
От щаба на протестиращите микро ВЕИ-та съобщават, че ще отстояват законите в Република България да се изпълняват правилно и ще се борят за намаляване на цената на електроенергията и отстояване на интереса на семейните производители на зелена енергия. Умишленото неприлагане на закона от страна на МЕ и КЕВР, води до по-високи цени за бита и промишлеността, които за съжаление се плащат не от премиера, министър Петкова и Иван Иванов от КЕВР, а от целокупния български народ.
Протестиращите обещаха пред медиите да изобличат фалшивите новини, лансирани на кръглата маса от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от Иван Иванов от КЕВР, като представят факти и аргументи за неспазване на Закона за енергетиката от тези институции. Протестиращите ще покажат доказателства, че Министерството на енергетиката е излъгало ЕК в нотификацията за схемите за подпомагане, като е прикрило обстоятелството, че конкретни фирми получават преференциална цена. Соларгейт продъжава!

Снимки Тони Титянава