Банер
Разбраха ли медиите какво се случи на Кръглата маса за малките ВЕИ в Министерството на енергетиката? Не!

Министър Петкова не спомена нищо пред медиите за документите и аргументите, изнесени от д-р Христо Христев – член на УС на Българска асоциация по европейско право и на Eленко Божков – енергиен експерт и бивш член на КЕВР. Протестиращите малки ВЕИ-та са категорични – на Кръглата маса в Министерството на 23 май срещнаха некомпетентност и нежелание за диалог. 

Пред тях се е разиграл аматьорски мач от ниска класа с прехвърляне на топката между различните институции. За пореден път министър Петкова повтори неверните твърдения за „двойно субсидиране“ и „свръхсубсидиране“ - нещо, което прави 4 години независимо от фактите.
Малките 274 ВЕИ показаха на Кръглата маса документи от Европейската комисия и Европейския парламент, от национални институции, като Агенция за Държавна финансова инспекция, дори от самото Министерство на енергетиката и КЕВР, доказващи напълно неоснователните твърдения на Петкова и Иванов. Двамата предпочетоха да говорят общи приказки на брифинга и нежелание да приложат закона.
Протестният щаб е категоричен, че министър Петкова разпъва чадър над централите, подпомогнати по схеми за подпомагане.

Парите по тези схеми идват главно от ЕБВР, ЕИБ и ЕФРР, които не разкриват бенефициентите си поради „банкова тайна“. Пълният списък обаче е наличен в Министерство на енергетиката, които са администратори на схемите за подпомагане според ЗЕВИ. Вместо да ги изпрати до КЕВР и ЕРП-дружествата обаче, министерството упорито отказва да ги осветли, тъй като в този списък попадат най-големите производители на ВЕИ у нас, като те са собственост или на крупни чуждестранни инвеститори, или на близки до властта фирми.
Протестиращият щаб напомня, че в свое становище от 2 февруари 2015г. Десислава Танева твърди, че засегнатите неправомерно от §18 фирми „НЕ са получили двойно финансиране“. Писмото е налично на сайта на сдружението на пострадалите. Те недоумяват защо държавата упорства за правилното прилагане на закон, който не се отнася до малките ВЕИ производители.
Протестиращите смятат, че поредните писма до Европейската комисия от страна на институциите са формален довод законът да не се прилага така, както е написан. Те напомнят че, ЕК вече е излизала многократно със становища, че §18 вреди на жизнеспособноста на малките фирми и не трябва да бъде прилаган към тях. Тези писма са налични в интернет в страницата на Съюза на Европейските Производители на Зелена Енергия.

От щаба на протестиращите напомнят, че според доклад на министерство на енергетиката само до края на 2009 г. по една от схемите за подпомагане са финансирани над 80 големи ВЕИ централи. За съжаление, държавата в лицето на министерството упорито отказва да отговори кои са те, тъй като това би засегнало прекалено много интереси. Напомняме, че чуждестранните инвеститори са защитени и от международния арбитражен съд ISCID и КЕВР нямат воля да приложат съшития с бели конци закон към тях, тъй като те разполагат с необходимите финансови средства да водят продължителни дела в своя защита, за разлика от засегнатите малки фирми.
СЕПЗЕ и протестиращите малки ВЕИ-та искат да се изчисти ВЕИ сектора от злоупотреби от реализиране на незаслужени прекомерни свръхпечалби, толерирани от КЕВР и министерството на енергетиката, като се стъпи на националното и европейското законодателство. Само по този начин сектора на ВЕИ ще върне доверието на обществеността, ще се намали цената на тока и ще има законна ценова политика към тези производители от ВЕИ, които коректно и стриктно са спазили законите и по честен начин са реализирали своите проекти.
За да имат бъдеще ВЕИ-тата в България, това трябва да бъде направено. Устойчивостта на ВЕИ-производителите трябва да бъде гарантирана, но без свръхпечалби за големите, които плащат народа и фирмите и чрез репресии над малките.
Предложението да се пита Европейската комисия е само начин да не се спазва закона и да се протака решението, докато фалират и останалите малки производители. Истината е, че ЕК е отговорила достатъчно категорично, цялата кореспонденция от Европейската комисия е налице и от нея става ясно, че е допусната административна грешка през 2015 г.
В утрешния ден, ще осветлим доказателства, че Министерството на Енергетиката е излъгало ЕК в нотификацията за схемите за подпомагане, като е прикрило обстоятелството, че конкретни фирми получават преференциална цена. Соларгейт продъжава!

КЕВР прикрива огромен ветропарк край Българево собственост на чуждестранни инвеститори

Медиини публикации от сайта economix.bg от 2013г. разкриват мащабно подпомагане от ЕБВР за най-големия ветропарк у нас ВяЕЦ „Свети Никола” въведен в експоатация през 2010г. Инсталираната мощност на ветропарка е 156MW – тоест седем пъти по-голям от мощността на всички 274 фирми неправомерно засегнати от §18. По изчисления на протестиращия щаб, ако от споменатата централа се изземат толкова средства на мегават, колкото годишно неправомерно се изземват от засегнатите фирми, то икономията за българската енергетика ще възлиза в порядъка на над 50 милиона евро.
Приложения:
https://economix.bg/koi-sa-golemite-investitori-vav-vei?fbclid=IwAR3bIWnpK1QCH3c_6hPkO9x7pSYGnU8XPO5UB4dwldCS-T9CGmLWNL7Jav0
https://www.uegep.eu/images/dokuments/8-Reply-to-Conciliation-letter.pdf
https://www.uegep.eu/images/dokuments/Reply-UEGEP-Bulgaria_s_prevod.pdf
От щаба на Протестиращите
Тихомир Тошев