Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Докога КЕВР и Министерството на енергетиката ще боравят с фалшиви новини относно малките ВЕИ в България

Представители на най-малките ВЕИ с мощност до 200KW излязоха на протест на 15 май пред Министерски съвет и Парламента. Всички протестиращи бяха с примки около врата и демонстративно счупиха соларен панел, демонстрирайки потъпкващото отношението на властта към малкия бизнес. Искането е да се прекрати неправилното прилагане на Закона за енергетика ( §18 от Преходни и заключителни разпоредби  на ЗИД на ЗЕ  от 24.07.2015г.), който подпомага олигарсите и фалира малкия производител.

Микро ВЕИ-тата издигнаха глас и лозунги срещу двойния стандарт, облагодетелстващ големите ВЕИ и водещ до многократно завишена цена на тока. Защо не се прилага към едромащабните ВЕИ-та поправката на Закона за енергетика през 2015 г., с цел да се премахне двойното финансиране при ВЕИ производители, ползвали „европейски и национални схеми за подпомагане“ и ползващи пълни преференциални цени? Заради тях българското общество е ощетено с милиони  левове надплатена такса „задължения за обществото“ и по-висока цена на ел.енергията.

Докато протестиращите искаха да бъдат чути от институциите, министър Теменужка Петкова даде брифинг пред медиите и набеди фалиралите фирми, че са получили „двойно финансиране“, а истината е, че те работят на загуба, дотирайки дейността на ВЕИ-та с лични средства, докато чакат справедливост.

Фалшивите новини от министерството заляха медиите.

Напълно грешни са изказванията от КЕВР и Министерството на енергетиката на15 май за състоянието на малките ВЕИ - алармира Съюзът на Европейските производители на зелена енергия и на 20 май в БТА ще даде публична пресконференция  с участие на енергийни и правни експерти по въпроса. Ако правителството продължава да заобикаля закона и не реши казуса, малките ВЕИ производители са в готовност до дни публично да унищожат пред медиите фотоволтаична централа, доведена до фалит от тъй нареченото от Министерство на енергетиката и КЕВР „свръхсубсидиране“. Специални покани за събитието ще получат дипломати и посланици от страни членки на Европейския съюз, за да видят с очите си как се управляват еврофондовете в страната. Готовност за присъствие са потвърдили вече от Al Jazeera Balkans, Russia Today, Guardian, Euronews, CNN и други чуждестранни медии.

СЕПЗЕ постави въпросът защо Министерството на енергетиката не публикува публично списъка на подпомогнатите по схемите за подпомагане по ЗЕВИ, които  получават и преференциална цена. Тези схеми са: КЛЕЕВИ,  Оперативна програма „Регионално Развитие“, Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността“, програма „Феникс“, ПУДООС, МФ Козлодуй, ЕБВР, Програма енергиина ефективност(ПЕЕ) на ЕИБ, Фонд „Енергийна Ефективност и възобновяеми източници“(ФЕЕВИ) и програма BG04 “Енергийна Ефективност и възобновяема енергия“. Подпомогнатите ВЕИ централи по горните програми са с мощност от стотици мегавати и ползват значителна преференциална цена. Институциите отказват да съобщят точния им брой, мощност и преференциални цени, както и на кого са собственост те.

КЕВР и МЕ продължават с клеветническата кампания срещу малките ВЕИ, като повтарят стари и неактуални аргументи за тях. Сдружението разполага с писмо на КЕВР, в което признава, че не е издавало или получавало указания как да се прилага §18 и по същество признава, че не изпълнява законовото си задължение съгласно Закона за Енергетиката.

Протестиращите не оспорват параграф 18 от закона, а алармират за неправилното му прилагане, което води до фалит на малките ВЕИ и облагодетелства гигантски ВЕИ централи. В тази връзка не е ясно защо министър Петкова отново и отново говори за дело 12/2016 на КС.

СЕПЗЕ разчита на добрата воля на министър Петкова за разрешаване на проблема на малките ВЕИ. На срещата, проведена на 15 май с протестиращите, тя остана крайно учудена от новостите в законодателството в областта на ВЕИ, както и за законовите пропуски във формулирането на §18. Напомняме, че председателя на КЕВР Иван Иванов отклонява вече няколко покани за среща с представители на малките ВЕИ.

Протестиращите имат становища от институции, че поправката в Закона за енергетика от 2015 г. не трябва да се прилага към тях - проекти по ПРСР с подпомагане „де минимис“(най-малката помощ), но и в момента неправилното прилагане на закона продължава, въпреки че подпомогнатите са върнали подпомагането.

Малките фирми разполагат със списък на незасегнатите от разпоредбата централи, получили двойно подпомагане по общо девет „схеми за подпомагане“ по ЗЕВИ. Те имат юридически становища на отделни национални и европейски институции, които потвърждават за наличието на проблема, но прехвърлят една на друга решаването му. Всичко това превърна малките ВЕИ в изкупителни жертви на грешно съчинен закон, който не би трябвало да се прилага за тях. 300–та микро ВЕИ са набедени, за да може да се отчете дейност пред ЕК и ЕП  за т.нар.  двойното финансиране. Те чакаха една година да се реши тази“ забъркана каша“ - институциите знаят за нея, но прехвърлят вини една на друга и мълчат.

Фактите са ясни. Няма „свръхсубсидиране“! Има 300 микро ВЕИ-та в неплатежоспособност, заради наложената им изкупна цена три пъти под себестойност, 50 от фирмите са спрели дейност , поради икономическа нежизнеспособност, останалите продават лично имущество и активи, за да погасят кредитите си за личната инвестиция.

Протестиращите притежават документи от български институции и кореспонденция с Европейската комисия  и Европейския Парламент,  които доказват мотивите за недоволството, за протест и за исканията им! Протестът мина под мотото „ Европа ни чу, защо вие не ни чувате?!“, защото в края на 2018 г. Европейския парламент прие изричен текст в Новата си Директива 2018/2001, който е приет именно заради този репресивен случай с малките ВЕИ в България.  Директивата умишлено не се имплементира в България  - алармират протестиращите!

 

Текст и снимката Тони Титянова