Банер
Представяне на книгата на Антоанета Титянова "София-от 7 извора вода" в Банкя по Горещляците

Празникът на минералната вода в Банкя е по Горешниците, от времето на Рашид бей бимбаши, когато „шопи с бели ментета и черни беневреци, граовки със сърмени литаци“ от близки и далечни села са ползвали минералната вода. Те лягали с дрехите в калището и се къпели в „Светата вода“ в дните на св. Карик, св. Мина и св. Илия, когато се вярвало, че водата лекува всякакви „прилепливи болести“ и страдания. С идването на свободата опълченецът от Шипка Рашо Нешев получил право да построи баня и да я ползва 6 години.

Файтоните, тръгвали от „Пиротска“, а конният дилижанс от Княжево и карали толкова летовници, че представителят на Великото Народно събрание Нешев не броил парите, а мерил на кантар гологаните (вид монета). Това и още любопитни факти за термалното находище в Банкя разказа от сцената при Ротондата журналистката Антоанета Титянова, автор на книгата „София – от 7 извора вода“, издадена от „Яна турс“ по проект на Дирекция „Култура“ на Столична община. Въпреки че температурата бе достойна за Горешляците и се доближаваше до тази на термалната вода (36 градуса) жителите и гостите на Банкя аплодираха изпълнението на носителката на „Златен Орфей“ Ирина Василева, поезията на три поетеси и едночасовата увлекателна беседа за термалната вода на Банкя и на София.  

На кило мерили печалбата от банята в Банкя 
Това бе поредното представяне на самия термален извор на българо-английската книгата „София: От 7 извора вода“ след София-център, Княжево и Равно поле. Празникът бе осъществен согромната помощ на Община Банкя. Екипът получи благодарствени писма от кмета на района Рангел Марков, а зам.- кмета по културата Александра Александрова връчи плакет на Ротондата на създателите на „София – от 7 извора вода“. Творбата по любопитен начин разказва за историята на Древна Сердика и на най-прочутите минерални извори на столицата, пречупени през термалното й богатство на столицата. Описани са и най-важните природни, културни и туристически забележителности в седемте региона на града.
Представянето на „София- от 7 извора вода“ бе до банята в Банкя, открита в 1910 г., когато била единствената съвременна баня в страната и една от най-красивите в Европа. Следващото представяне на книгата е в Горна Баня по време на традиционния събор на 5 август.

Повече можете да прочетете на https://www.bankya.bg/?mode=bulletin&bulletin=2153.