Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

На 22 юли „София – от 7 извора вода“ гостува на минерално находище Банкя

Празникът на минералната вода в Банкя естествено е по време на Горешниците, тъй като от векове това е било единственото време, когато българите са можели да ползват целебните свойства на минералната вода. Поради дъждовното време не на 17, а на 22 юли (неделя) от 11 часа на "Ротондата" ще бъде представянето на българо-английската книгата „София: От 7 извора вода“ на журналистката Антоанета Титянова, която по един любопитен начин разказва за историята на Древна Сердика и на най-прочутите й минерални извори - в София център, Банкя, Княжево, Панчарево, Горна баня, Овча купел и Равно поле.

Идеята на книгата е да покаже София с термалните и богатства, като се поставя акцент на всички природни, културни и туристически обекти в седемте региона на града. Книгата, издадена по проект на програма „Култура” на Столична община, се представя с празник в 7-те зони с термална вода в града.
След представянето на книгата на Ларгото до Централна Баня и в Равно поле – на празника на селото, третата презентация е навръх Горешляците, на празника на Минералната вода в Банкя - на откритата сцена в близост до Голямата баня, която в 1910 г. била единствената съвременна баня в България и една от най-красивите в Европа.
От 20.00 в центъра на Банкя Антоанета Титянова – автор на книгата и на проекта „София – от 7 извора вода“, ще разкаже за епохата, когато трери и серди изградили капища в култ на тракийското божество на лечението Дарон, а в римските легиони почитали бога Асклепий и богинята Хигия, която и сега изправя снага пред банята в Банкя. Българските поборници за свобода Паница и Нешев били първите, които развили интереса към балнеолечението в Банкя, където идвали да се лекуват видни софиянци, пътувайки с файтони, с дилижас и с конски трамвай, който тръгвал от Княжево.
Както и при предишните представяния ще има много музика, поезия и награди по време на представянето на „София – от 7 извора вода“, издадена от „Яна турс“ и финансирана от Столична община. След Равно поле и София-център, Банкя е тритият минерален извор, където се представя проектът. На сцената ще излезе носителката на наградите „Златен Орфей“ и „Златен кестен“ – певицата Ирина Василева, изпяла едни от най-прочувствените балади за майката. Носителката на три награди на фестивала „Море и спомени“ ще изпее свои емблематични песни от творческото си сътрудничество с Дамян Дамянов, Морис Аладжем и Тончо Русев. На празника редица творци ще представят свои стихове за София.
Част от присъстващите, които отговорят правилно на въпросите за термалното богатство на Банкя и столицата, ще получат подарък книгата, която е изпълнена с обстойна нагледна и практическа информация за 8 вида термалните води на София, както и с полезно описание на всички интересни забележителности и маршрути, свързани със 7 района на столицата.

Текст и снимки Виктория Милчева