Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

На празника „Равнополска пролет“ предстои представяне на книгата „София – от 7 извора вода“

Знаете ли колко са чешмите с термална вода в Равно поле? Те бликат на 7 места в „селото на щъркелите“ от над 20 чешми, които се подхранват от 2 минерални находища. Равно поле, което е в непосредствена близост до София, е по-популярно с логистичното си положение и с най-голямото голф игрище в България, в което има басейн с термална равнополска вода. Хипертермалната вода в Равно поле излиза на повърхността с температура над 59 градуса (при изворите е 62-64 градуса) и е характерна с остатъчния раждив цвят. Наричат я „жива вода“, защото има антигеронтологично действие (подмладява), но хората я пият и я използват най-много, защото лекува рани и ставни заболявания, полезна е заради ниската концетрация на флуорид, което я подходяща за всекидневна употреба и заради слабата си минерализация.

Всичко това и още за богатата история на село Хаджи Карман, описано още от пътешественика Евлия Челеби, ще научите при представянето на книгата „София – от 7 извора вода“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община. На 27 май, на празника на „Равнополска пролет 2018“, ще бъде представен проектът „София – от 7 извора вода“, който цели да запознае обществеността с термалното богатство на София и региона. По един увлекателен начин двуезичната книга, написана от Антоанета Титянова и реализирана от „Яна тур“, повежда в историята на София и областта, чието минало неизменно е свързано с 31 находища и 75 извора с различна по качества и състав термална вода.
Представяне на проекта ще стартира от двора в 18.00 часа от Основно училище „Христо Ботев“, в чийто двор блика чудотворната минерална вода от една от чешмите. С менче ще я занесем до сцената в центъра на Равно поле, където още от 26 май е епицентъра на празника. От целия регион на 27 май традиционно идват хора на храмовия празник „Света троица“, който завършва по обяд с курбан. Кулминацията на тържеството ще е вечерта, когато от е концертът на обичаната Николина Чакърдъкова, която ще огласи Равно поле след изпълненията на повече от 200 самодейци от Равно поле и от гостуващи състави от страната.
Представянето в Равно поле е второто представяне на книгата и проектът „София – от 7 извора вода“. Първото представяне на книгата за термалното богатство на столицата бе на Ларгото – на празника на София, в близост до най-известното находище София-Център, познато ни като Централна баня.
След Равно поле книгата ще бъде представена на следващия популярен с лечебните си качества извор - в Панчарево на 9 юли.

Текст и снимки Антоанета Титянова


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Книгата на Антоанета Титянова - "София - от 7 извора вода" можете да закупите на https://ciela.com/sofiya-ot-7-izvora-voda.html