Банер
Калето в Мездра ни връща в древността

Наскоро в 100-те национални туристически обекта бе включен и Археологически комплекс „Калето” в Мездра, който е реставриран изцяло през 2013 г. Освен реиновираната античната и средновековна крепост, е изградена постоянната експозиционна зала, в която са изложени находките, открити при ежегодните археологически разкопки. „В Археологически комплекс „Калето” е съхранена 7-хилядолетна история, която представлява интерес за българи и за чужденци” – научаваме от управителя на комплекса Димитър Павлов. На едно място са събрани артефакти от различни епохи – от праисторията до Средновековието, от траки, римляни и българи.

Крепостта е разположена върху скалист рид на левия бряг на река Искър и съхранява следи от 70-вековна история. Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място – в непосредствена близост до центъра на Мездра – където можете да хванете влак и рейс до София, тъй като тук се пресичат важни пътища свързващи Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България от векове.
В комплекса се виждат следите на две укрепени селища от края на каменно-медната епоха и енеолита, когато тук процъфтява като занаятчийски център. Намерената тук находка - „Светилището на тура”, няма аналог в България.
На това място е имало римско укрепление от средата на II в., езически култов център от III в. и укрепено селище от IV-VI в., което продължило да се развива през късноримския и византийския период.
През 2013 г. комплексът е реставриран и превърнат в туристическа атракция по проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра“, реализиран с европейска финансова помощ.
Посещението на реставрираната крепост може да се съчетае и с разглеждане на други интересни обекти в района на Мездра и Враца. На 7 км се намира местността Говедарника с 30 малки пещери и ниши на 40-метровите скали, в които са открити графити с фигурални, антропоморфни и абстрактни изображения. На 11 км е скалният феномен Ритлите, а на 31 км се намира известната пещера Леденика. Може да се посети и живописния Черепишки манастир "Успение Богородично", който е на 14 км от Калето.
Амбицията на организаторите е туристическа дестинация Враца-Мездра да привлече не само туристи от България, но и от чужбина, притеглени от емблематични обекти в този великолепен и красив регион на страната ни.

Текст и снимки Антоанета Титянова