Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Посетете уникалния археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“

В непосредствена близост до Ямбол е античният град Кабиле. Важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, древният полис възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр., а много от откритите при разкопките съкровища и артефакти можете да видите на място във великолепния музей.

Единственият в България запазен голям тракийски античен град – Древният Кабиле, сега е превърнат в археологическа и туристическа атракция, която всекидневно посещават много родни и чуждестранни туристи. През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Превзет е от Филип Македонски през 341 г. пр. Хр., а по-късно тук пребивава и синът му Александър ІІІ Македонски. След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл. Хр., Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. Градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в.
Археологическият резерват е в списъка на 100-те национални туристически обекти, а впечатляващите останки от Кабиле са консервирани и реставрирани и могат да бъдат разгледани в музея през цялата година.

Обектът е интересна туристическа дестинация, която включва: Тракийската крепостна стена с няколко кули, западна порта като част от нея, скалното светилище на Зайчи връх, 2 ранно християнски базилики от началото на IV век, 2 римски бани, участъци от римската стена в рамките на римския военен лагер с няколко кули, 2 казармени помещения, складове за зърно, както и един почти изцяло проучен късно античен квартал от периода IV-VI век. Това позволява „Кабиле“ да бъде почти изцяло проучен и да е лесно достъпен за туристи. Характерното за обекта е, че дава уникална възможност за своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.
Музейната експозиция към резервата e впечатляваща, съдържа експонати от Кабиле и ценни находки от селищни могили от долна Тунджа: оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранно-желязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при с. Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа. От 1927 г. Кабиле е обявен за „Народна старина”, а от 1969 г. е паметник на културата от национално значение.
В рамките на резервата е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер, изграден на площ от 1000 кв. м. Той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски воини, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери.
Срещнете се с тракийски войни и римски легионери
Историческите възстановки се организират по време на традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей и община Ямбол в навечерието на празника на гр. Ямбол – Свети Дух. Възстановки могат да бъдат заявени и като специално събитие при посещение на организирани групи.

Посетителите на обекта могат да видят на място филм за историята на Кабиле, 3D възстановки на част от експонираните обекти, да се разходят самостоятелно из резервата с аудио-гид система или поръчат специална беседа за астрономични и биометрични наблюдения, свързана с тракийското скално светилище “Зайчи връх“– древна слънчева обсерватория.

Той има уникалния шанс да е съхранен и до днес, за разлика от Севтополис, останал под язовир „Копринка“ или другия голям тракийски град - Филипопол, върху който пък е застроен съвременен град.
Посрещнете най-дългия ден в годината на Тракийското скално светилище „Зайчи връх“
Всяка година, във втората половина на месец юни, стотици хора изкачват възвишението „Зайчи връх“, за да видят от древния култов комплекс изгрева на Слънцето в най-дългия ден от годината
.

Посрещането на астрономическото лято се организира от ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум и община Ямбол.
Кабиле се намира на 7 км от Ямбол, като достъпът до Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ е изключително улеснен. Разположен непосредствено до Автомагистрала „Тракия” - на 283-я километър от София и на 76 км от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект в България, който има собствен пътен възел към магистрала.

Тони Титянова и община Ямбол

Работно време:
Без почивен ден
1 март – 30 октомври
9:00 ч. – 18:00 ч.

1 ноември – 1 март
9:00 ч. – 16:00 ч.