Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Безистенът в Ямбол - петвековната сграда прераства в уникален интерактивен музей

Европейски проект даде нов живот на най-емблематичната за Ямбол сграда – Безистена. Ямболският Безистен (покрит пазар) е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество. Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Обявен за паметник на културата с национално значение от 1972 г.

През септември 2015 г. община Ямбол превърна Безистена в културен център с концертна зала, музейна експозиция на два етажа и магазини за сувенири. На първия етаж са разположени концертната зала, архиологична експозиция и интерактивно представяне на историята на Ямбол. В подземният етаж са разположени експозиция на кукерски маски, историята на кукерските празници и експозиция на икони.
Безистенът е построен около 1509 – 1510 г. и от тогава досега е естествен център на градското ядро. За неговия облик и стопанско значение през 1667 г. разказва турският пътешественик Евлия Челеби: "Има... един солиден Безистен с четири железни врати. Такъв оживен и украсен Безистен в никоя друга страна няма. Всички ценни неща се намират в него в изобилие и на безценица..."
Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 година Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона. С обособени зали на три нива, по неповторим начин тук се срещат минало, настояще и бъдеще. Култура, истории и традиции, пресъздадени чрез модерни технологии, ни потапят в забравени разкази и непознати случки.
Влезете ли в подземния етаж на сградата, ще откриете „Миналото“. Визуализирани в 3D-формат оживяват личности, музеи и крепости, църкви, обществени сгради и паркове. Истории за себе си и времето, в което са живели, разказват 25 личности, свързани с Ямбол. „Кладенецът на времето“ показва най-интересните маршрути за разходка из Ямбол и предлага вълнуващи срещи „на живо” с най-видните личности на Ямбол и региона. „Интерактивна земя” на Безистена ще ви направи свидетели на най-значимите моменти от обществения и културния живот на града. Тук е мястото, където могат да се видят и чуят истории за ямболския театър, музейното дело, ямболския цепелин, конския трамвай, полковете на Ямбол, масонството, анархизма, спортната слава на града и др. Освен това, туристите могат да получат видео информация за Ямбол и Кабиле през праистория, античност, средновековие, османски период, възраждане, нова и най-нова история, войни за национално освобождение.Всички видеоматериали са представени на пет езика – български, английски, немски, френски и руски.
В залите на Безистена са подредени редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, както и ценни археологически експонати, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол.
Прекрасната акустика на сградата я превръща в предпочитано място за концерти, театрални постановки, представяне на книги и други културни и обществения събития.
Достъп - сградата на Безистена в град Ямбол (42°29'10"N 26°30'19"E) се намира на достъпно и комуникативно място в центъра на града. Сградата е оборудвана с подходи за инвалиди и асансьор. Материалът е изготвен със съдействието на Община Ямбол.

Работно време на Културно-информационен център „Безистен” - от вторник до неделя включително, от 10:00 до 18:00 часа.
Време за разглеждане - минимум 1 час (60 минути).
За повече информация посетете официален сайт - www.bezistena.com.

Съобщи: Тони Титянова