Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Бяла – нова културно-туристическа атракция

Три общини – Несебър, Бяла и Долни чифлик, обединиха усилия по проект "Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт", за да привлекат туристите извън летния сезон, предлагайки много алтернативни възможности за туризъм в останалите месеци.

Хит в туристическите борси е регионалния тур "5 дни - 4 сезона - 3 общини"
Целта на проекта по оперативна програма „Регионално развитие” е да се повиши ефективността на регионалния туризъм в общините Бяла, Несебър и Долни чифлик чрез създаване на споделен туристически имидж на трите общини. Проектът "5 дни - 4 сезона - 3 общини" ще намали сезонността и териториалната концентрация на туристите. Разработени са вече и се предлагат 25 туристически пакета за 4-те сезона. Основен акцент в тях е природните дадености и културното наследство на региона на централното Черноморие, което предлага уникални за туриста забележителности.

Добре дошли в Аспро
Предполага се, че името на Бяла (Аспро) идва от природните особености на региона – бели брегове край морския залив и Бели нос. Полегнал в централната част на българското Черноморие (между Долни Чифлик и Несебър), общината обхваща 162 кв. км и включва 6 населени места. Тихо, китно и екологично чисто морско градче с великолепни плажове (с дължина 6244 м) и природни забележителности, Бяла бързо увеличи своето население, като все по-голяма част от жителите му са чужденци. Освен рибарството, регионът е популярен с винопроизводството си, като лозовите масиви тук датират от древността. Малките заливи, красивите дюни, плажовете със златист пясък са предпоставка за пълноценна почивка и отдих както през лятото, но и през останалите периоди на годината има какво да се види - туристите интересуващи се от история, култура и религиозен туризъм могат да тръгнат по стъпките на св. Андрей и да посетят една от най-атрктивните крепости на Балканите. Най-старите следи от живот около залива на нос „Св. Атанас” са от каменно-медната и бронзовата епоха (VI в. пр. Хр.). Проведените археологически разкопки разкриха древно селище и култов център – храм, ритуални огнища и Антична крепост. Още през 1892 г. основателите на българската археология Хермин и Карел Шкорпил споменават за малка късноантична крепост на нос „Св.Атанас” до град Бяла. Едва през 70-80 години на миналия век сe провеждат подводни археологически проучвания в залива. Според древногръцкия географ и историк Страбон някъде между Одесос (Варна) и Навлохос (Обзор) се е намирал града, известни с името Лариса. Само на 3 км южно от Бяла можете да посетите реиновираното античното селище на историческия нос „Св.Атанас”.

Късноантична крепост на нос "Св. Атанас"
Това е една от най-големите исторически забележителности по Черноморието, която привлича български и чуждестранни туристи целогодишно. Античното селище обогати културното разнообразие в Европа. Възстановеният археологическия комплекс, който вече е открит за посетители, е от регионално и национално значение, с принос към европейската и световната история. Обучени екскурзоводи изнасят увлекателни беседи при организирани турове, а новооткритият информационен център предлага множество пресматериали за туриста. Планира се и изграждането на археологически музей, в който ще бъдат съхранени откритите при разкопките артефакти.

Античното селище и късноантична крепост на нос "Свети Атанас" е комплекс от три сгради - баптистерий, винарна и базилика. Става дума за най-важният проучен засега раннохристиянски комплекс, включващ трикорабна базилика с притвор, три кръщелни, кладенец за светена вода – аязмо, жилище на главния свещеник, пещи за керамика, винарна и тракийски култов център от IV-V в. преди Христа. В базиликата, в кръщелните и в близост до тях са открити фрагменти от архитектурната и декоративната им украса, олтарна маса, стенописи...
Античното селище и късноантична крепост на нос „Св.Атанас” е интересна туристическа забележителност, като някои паметници, открити тук са уникални. При разкопките, екипът на доц. Валери Йотов откри много ценни находки – златен пръстен, чиято горната част представлява модел на ротондата Анастасис (намира се над гроба Господен в Йерусалим). Настолната бронзова лампа от 614 г. няма аналог в света –подобна се пази в колекцията на Метрополитен музей в Ню Йорк. Мраморната олтарна маса е произведена в императорската работилница на остров Парос, а фрагменти от стенопис, украсявал кръщелната изобразява младия Христос. Цветните мотиви и надпис „Мария” са също археологическо попадение. Въз основа на най-късните монетни находки, разбираме, че крепостта е разрушена при аваро-славянското нашествие през 614 г. по времето на император Ираклий (610-641). Късноантичната крепост е с площ около 40 декара, като предстоят още археологически проучвания. Укрепителната линия се състои от крепостна стена и ров, които виждаме в основите на сградите и в парка.
Съвсем наблизо можете да посетите и действащия малък музей в Обзор, който покрива късноантичната пещ. Разстоянието по вода между крепостта и пещта по вода е 1,5 км. Благодарение на оперативна програма „Регионално развитие”, финансирана от Европейския съюз, на община Бяла и на туристическа агенция „Яна тур” все повече български и чуждестранни туропоретари включиха този живописен регион и крепостта като забележителност от национално и световно значение, която задължително трябва да се посети.
Текст и снимки Антоанета Титянова