Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Поморие – 4 сезона туристически рай

bgbezgranici.com Едва ли има българин, който да не знае популярния шлагер: „Поморие е нашата среща, почти изречена на глас, едва на 20 километра, отдалечена от Бургас...”, изпят от Стефка Берова и Йордан Марчинков. Морското градче, полегнало в Поморийския залив и в подножието на Източна Стара планина, 

винаги е било привлекателно място не само за летен отдих, но и за лечебен и СПА туризъм, тъй като мястото е уникално – като разположение, като климат и природни дадености, като културна дестинация. Засиленият интерес и от чуждестранни туристи превърна района на Поморийския залив и Източна Стара планина в желана целогодишна туристическа атракция.

Градът е основан с името Анхиало в края на V в.пр.Хр. и отначало траките откриват великолепнитеусловия на полуострова, където валежите са минимални, а слънцестоенето максимално, което благоприятства поминъка,bgbezgranici.com създава чудотворни природните богатства, даряващи здраве, благоденствие и красота. Районът се ответря от всички страни и това прави климъта подходящ за произвоство на „бяло злато” – поморийска сол, която се добива от 8 до 14 пъти годишно. Освен за бита, солниците са източник на поморийска солнична магнезиева луга, която има неповторими целебни свойства. По-възрастните българи с носталгия си спомнят пастата за зъби „Поморин”, създадена от нея със силно въздействие срещу парадонтозата.

bgbezgranici.comЕдинственият на Балканите Музей на солта
Никъде другаде в Източна Европа няма специализиран Музей на солта като този в Поморие – за сол, произведена чрез слънчево изпарение на морска вода. Основан през 2002 г., той демонстрира на живо всички операции за производство на сол по древна анхиалска технология. Можете да си купите сувенири от нея, а също така и поморийска луга, която се слави, че лекува костната система и кожата.
Музеят разполага с уникална колекция от снимки от XX век, проследяващи солодобива, има макети и автентични соларни съоръжения. Компетентни екскурзоводи изнасят безплатни беседи и връщат посетителите във времето на корбузи и милети, които първи са разработили естествените солни полета. Видеофилми на различни езици показват как в древно Анхиало се е добивала солта от незапомнени времена, а от 17 май в Поморие се провежда фестивал на филми за солта. Ще се прожектира иbgbezgranici.com кинотворбата на Едуард Захариев „Сол”.
От самото си основаване, чак до началото на миналия век, Поморие е от най-важните черноморски градове по българските земи. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. В древния Анхиало християнството прониква в края на I век, като според преданието апостол Андрей на път за Киев минава през черноморския град, а св. Севастиана проповядва в Анхиало християнството. По време на Римската империя Анхиало е административен и пристанищен център, а от III-IV век има сведения за епископи на града, тъй като е значим църковен и епископски център, който сече собствени монети.

bgbezgranici.comЧудната Тракийска куполна гробница
Тя е най-голямата открита досега гробница като кубатура: 22-метров коридор, кръгла зала с диаметър 11,60 м, висока е 5,50 м и е изградена от камък и тухли. Тракийската куполна гробница е построена през II-IV в. сл. Хр. и е с полуцилиндричен свод, в центъра на който има куха колона с диаметър 3,30 м, която се разширява нагоре и се слива с външната стена. От вътрешната страна е имало вита стълба, която е отвеждала на повърхност на могилата. На стената има пет ниши, в които са поставяни урните на покойниците, а сега туристите оставят пари за късмет.

Кан Крум завоюва Тутхон
През V-VI в. Анхиалската църква е провъзгласена за архиепископия и християнството вече е официална религия на Източната Римска империя — Византия. Кан Крум в 812 г. превзема Анхиало, а в 894 г. след покръстването е създадена българска църковна организация. С Поморие е свързана и историческата победа на цар Симеон Велики (20 август 917 г.) над византийската армия в битката при река Ахелой. От края на XIII в. Анхиалският епископ е почетен със сан митрополит. Много важни битки между българи и византийци са се водили в покрайнините му през цялата средновековна история. Малко известно е българското име на Поморие - Тутхон.
Преданието сочи, че през VII век на това място вече е съществувал храм или манастир, посветен на великомъченик Георги. Имено този светец е покровител на Поморие и за това свидетелства чудотворната история, свързана с изграждането на мъжкия манастир „Св. Георги”, който сегаbgbezgranici.com се намира в близост до рехабилитационния център. По проекта „Виж и разкажи – Поморийски залив и Източна Стара планина” по оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС, специално внимание е отделено на религиозния и поклоннически туризъм. Във великолепен вид са храмовете, които могат да се видят в региона: старите църкви „Рождество на Пресвета Богородица” и „Преображение Господне”, църквата”Св. Параскева” в с. Каменар, „Св. Димитрий Солунски” в Айтос, манастира „Св. Йоаким и Св. Анна” в с. Люляково и не на последно място джамията „Султан Баязид Велики”.

Старите поморийски къщи са архитектурен резерват
Поморие често е бил опожаряван и разрушаван от готи, авари, византийци, османските турци, преживял е убийствени пожари и природни бедствия, поради което въпреки многовековната история има малко запазени старинни сгради. Въпреки това архитектурният ансамбъл „Стари Поморийски къщи” с типична възрожденска архитектура са обявени за паметник на културата. Те са в характерен стил черноморски градски къщи и следват извивкитена тесните калдъръмени улички, изградени са с дъсчени еркери с конзоли, а балконите им са с ажурни парапети.
С нахлуването на османските турци в Тракия Ахиолу, както го наричат мюсюлманите, е разрушенo и запустява. През Възраждането то отново процъфтява с хубавите помирийски къщи с белите комини върху вълнообразно оформените кирамиди по покривите.

bgbezgranici.com„Черното злато” привлича все повече туристи
Съчетанието на море, слънце, луга и лечебна кал превръщат Поморие в един от най-известните лечебни центрове в България с национално и международно значение. Не случайно през 2007 година градът е обявен за столица на балнеотуризма. Неповторимото по рода си Поморийско езеро е находище на „черното злато” – лиманната поморийска кал, която е позната от хилядолетия и лекува 89 вида кожни заболявания, болести на опорно-двигателната, периферната нервна система, стерилитет и други. Поради това в Поморие е изграден най-големият рехабилитационен център на Балканите, който целогодишно връща здравето с калолечение и балнеолечение на стотици хиляди нуждаещи се. На ден през лечебните вани преминават до 1000 души, разполага със значима леглова база, като ликува и стотици българи безплатно. Поморийската лиманна кал е черна, фина, богата на сероводород, магнезий и множество полезни съставки, възникнали през хилядолетията в резултат на сложен физио-биологичен процес. Освен това почиващите в Поморие могат да се къпят не само в морето, но и целогодишно да се възползват от лечебните свойства на термалната вода в Поморие и региона. Великолепните СПА хотели в града и в региона предлагат великолепна база както за релакс, така и за лечение.
Поморийското езеро е защитена местност, свръхсолена лагуна с площ 760.80 ха. То е част пътя наbgbezgranici.com прелетните птици „Виа понтика” и дава прекрасна възможност за развитие на алтернативни форми на туризъм – еко, вело, спортен. Три съседни общини – Поморие, Айтос и Руен, обединиха усилията си по проект „Поморийски залив и Източна Стара планина” да обогатят възможностите за привличане и задържане на туристи от всяка възраст целогодишно. С общи усилия те развиват на равно с морския и летния туризъм и много други възможности за отдих, лечение и забавление: селски, поклоннически, винен и гурме туризъм, лов, риболов.... Анимирането и възстановяването на културните, историческите и архитектурните паметници превръщат Поморие и околността в незабравимо място за всеки турист.
Снимки: Виктория Милчева
Автор : Тони Титянова
Публикува : Виктория Милчева