Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Брацигово - Възрожденската перла на Родопите

 Полегнал в полите на Родопите Брацигово е великолепно място за живеене, за релакс и за туризъм. С благ климат през цялата година, селище с бунтарски дух и с много колорит, Брацигово привлича с красивата си природа и термална вода, с богата си 2-хилядолетна история и с китните си възрожденски къщички, които ни напомнят, че тук са живели най-прочутите дюлгери, строители на култови сгради из цялата страна.

 Ситуиран в Пещерската котловина на 420 м надморска височина под стръмните склонове на Родопите, Брацигово е единственото място извън Долината на розите, където се отглежда най-маслодайната роза в света. Тук можете да вдишате най-чистия въздух на планетата според изследване на НАСА в с. Равногор, чийто върхове достигат 1800 м.

По стъпките на беси, римляни и драговчи
Брацигово е населяван още от древността, за което свидетелстват руини от храмове, монети от Филип Македонски и Юстинян, тракийски могили... Разходка до местностите „Св. Троица“ и „Пърлеви чешми“, до могилите в „Клисурата“ (тук са открити артефакти от тракийското племе беси, монети от IV в. пр. Хр. и от тракийския град Одрюза - Пловдив) ни връщат към епохата на римския император Клавдий, покорил траките и създал на земите им провинцията Бесика (46 г. пр.н.е.). От римско време са останали и днес религиозни култови обичаи като Празникът на русалките на Спасовден. Стари зидове и калдъръмения път в района „Въртян камен“ и „Друма” ни препращат хилядолетия назад, когато местността „Кръстец“ е кръстопът на римски друми, а „Банището” е лечебен център, чийто термалните води дарявали и тогава здраве и благодат. Жителите и гостите на града могат и сега да се възползват от прочута с лечебните си свойства Брациговска минерална вода. В големите села в областта - Розово, Равногор, Козарско, Исперихово, Бяга и Жребичко ще откриете и великолепни условия за еко и селски туризъм.
С друга местност „Драгуница“ се свързва славянското племе драговичи, като се предполага, че оттогава водят началото си видни родове в Брацигово като Търпоманови, Ликоманови, Юрукови, Петлешкови и Гюлеметови – чийто наследник е настоящият кмет на града - Васил Гюлеметов.
Отново тук ще видите най-голямата куполна тракийска гробница в България Георги Китов е открил 20 Равногорските тракийски могили, като при разкопки на Испериховските тракийски могили е открита и уникална антика на богинята Венера. Запазени могили има и в землищата на околните села, а многото мостове, римски пътища и светилища дават възможност за развитие на исторически туризъм в региона.
Легендите за Жабя крепост ще ви отведат на 3 км от града в местността „Тъмра”, където останките на крепостта”Ватрахокастрон” - XII в., свидетелстват за времето, когато тук се е окривал Иванко, убиеца на цар Асен.

Град на дюлгери и маслодайната роза
Брациговци се радват на красива пролет и топла есен. Заради мекия климат от векове поминък за населението е отглеждането на маслодайна роза, която по качества не отстъпва на казанлъшката роза. От село Розово се открива красива гледка към розовите масиви на брациговци, като основни пазари за износ са Япония и Франция. Според проучване брациговската роза е по-маслодайна от тази в Казанлъшко и Карловско, което я прави №1 в света. (Рандеманът й e 11, а на Казанлъшката е 9.) Маслодайността зависи от климата, а денем слънцето в Брацигово грее силно, докато вечер от планината слиза прохлада, които влияе на растежа и маслодайността.
Брацигово е основан през XIV в. и съхранява свободолюбивия дух на българина (за първи път се споменава през 1520 г.). Пред Възраждането е популярно с производството на розово масло и с майсторите дюлгери, които се преселват тук от Костурския край. Дошлите от Македония 200 български фамилии донасят дюлгерството, строителството, грънчарството и други занаяти, които и сега определят промишления облик на региона.
Задължително посетете една от най-интересните монументални къщи – Поповата, строена в 1848 г., която е превърната в музей на Брациговската строително-архитектурна школа. Брациговските майстори строители са признати за масонско братство през XVIII в. Имали са таен език, устав, печат и еснафска организация, наброяваща 403 майстори, които са съградили култови къщи, училища, мостове, читалища и храмове из цяла България. Сред тях е и уникалната камбанария и църквата „Св. Йоан Предтеча”, която е градена от първомайстор Насе Христов - Гърнето. По вътрешните стени на църквата са вградени гърнета за акустика, а камбанарията е най-високата на Балканите (35 м) и е дело на майстор Иван Драгов.
Докато стигнете до Градския исторически музей, съхраняващ и етнографска експозиция, ще се насладите на старата част на Брацигово - на красивия архитектурен резерват, включващ множество запазени стари къщи, дело на брациговските дюлгери. Приятното е, че градът е съхранил този възрожденски дух и стил, който грабва сърцето с красотата, зеленината и неповторимата си визия.

Люлка на българщината
Брацигово е възпят и стига своя патриотичен апогей в бунтовната 1876 г., когато мъжки се сражава и устоява на нападението на башибозука в люти боеве 17 дена, без да бъде превзет. Зад крепостните му стени се крие населението от околните села, а черешовите му топчета могат да се видят като експонати в местния музей и в Истанбул. Защитата на Брацигово е най-добре организирана от всички въстанически пунктове. Брациговци разполагали с 18 черешови топчета и дори предприемали атаки срещу заобикалящите ги османски сили.
Априловският комплекс ни връща към героизма на брациговци, които не позволяват да бъде запалена една къща след успешните преговори и триседмична тежка обсада. Цъфналите рози в околността смилили сърцето на Хасан паша, който не облял в кърви този райски кът. Все пак жертва е имало и това е Васил Петлешков. Той ще остане в историята с думите си: ”Аз съм – други няма”, с които се превръща в легенда в Априлската епопея с мъжеството и стоицизма си.
Благодарение на оперативна програма „Регионално развитие”, финансирана от Европейския съюз, и на туристическа агенция „Яна тур” отново се засилва вниманието към този живописен регион по проект „Богатствата на Западните Родопи. Елате в земите на Орфей!” Люлка на древни цивилизации, великолепно място за здравен и екорелакс, етнографски съхранен възрожденски град, Брацигово все повече ще заема заслужаващото му се централно място в картата на балканския туризъм.
Автор : Тони Титянова
Публикува : Виктория Милчева