Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Чудото в Лопушанския манастир

 -Откриха зазидана древна икона на Богородица след пророчески сън

Зазидана стара икона на Дева Мария и Младенецът на повече от 320 години бе открита в църквата на Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча", след обаждане на непозната жена,

 която разказала по телефона на игумена на манастира дядо Сионий за свой пророчески сън. Непознатата заръчала на епископ Сионий иконата да бъде изложена в центъра на храма в Лопушанския манастир, за да я видят хиляди хора. Заръката днес е изпълнена.

На описаното място Величкият епископ Сионий открива открива в тайник в стената напълно запазената икона със сребърен обков, която най-вероятно е скрита там през 1688 година, за да се съхрани за поколенията. Жената, споходена от пророческия сън, е възрастна и дълбоко вярваща християнка, живее в София и името й е Мария, съобщи архимандрит Сионий.
Иконата е открита в централната църква на Лопушанския манастир на точно описаното от жената място - в големия храм, до първия прозорец при централния вход, горе вляво. Иконата, зазидана в стената, била увита в ръчно тъкана кърпа, която била напълно изгнила. Но иконата е запазена напълно непокътната, разказа епископ Сионий. Той смята, че тази икона е била изографисана в годините, когато светата обител е опожарена от турците през 1688 г. след потушаването на Чипровското въстание.
На гърба на откритата светиня ясно личи, че е била в храм, където е имало пожар, и от едната си страна е обгоряла. Върху нея са изобразени два вечно зелени кипариса, които са символ на непреходността на православието. На гърба на иконата е изографисана финикова палма, която според преданията показва Божията благодат. В историята на православието има редица емблематични икони, които са били заровени в земята, зазидани в стени, само и само да се съхранят за поколенията. Само Божието чудо и сила са съхранили светинята непокътната във времето. Много възможно е новооткрита икона да се окаже и чудотворна. За това говори фактът, че реликвата на Дева Мария с Младенеца има сребърен обков - а традицията е да се обковават със сребърен обков иконите, които са чудотворни.

В дебрите на историята
През 1856 г. Лопушанският манастир е възстановен отново от архимандрит Дионисий. Докато е извършван ремонтът тогава, работниците откриват масов гроб. Тленните останки са прибрани в костницата на манастира. Много е възможно иконата да е била зазидана в стената в знак на почит към загиналите четници и другите избити невинни българи.
Лопушанският манастир "Свети Йоан Предтеча" е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста, между селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново (до 1958 г. с. Лопушна). Манастирът отстои на 21 км от Монтана, на 30 км от Берковица и на 55 км западно от Враца.
На мястото на сегашния Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановявянето на манастира в средата на XIX в. няма никакви сведения за неговата дейност, освен преданието, че няколко пъти е опожаряван и разграбван.

През 1850-1853 г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. Тогава са изградени и днешната съборна църква, жилищният корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Строител на всички тези сгради и съоръжения е майстор Лило, основоположник на една от най-значимите възрожденски строителни школи - Славинската.
През Възраждането в Лопушанския манастир действа килийно училище, а обителта е средище на националноосвободителните и църковните борби. Манастирът се превръща в любимо място на Иван Вазов, който по време на пребиваването си там, създава част от романа си "Под игото".
През 1989 г. Лопушанският манастир е реконструиран, тъй като северното крило било застрашено от срутване. Основната заслуга за това е на тогавашния игумен архимандрит Амвросий (сега Доростолски митрополит), като по негово време се издига нова жилищна сграда с два красиви резбовани чардака.
Манастирът впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Храмът е посветен на св. Йоан Предтеча. Притежава един от най-красивите иконостаси в Северна България с филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са дело на братята Николай и Станислав Доспевски.
Лопушанският манастир е национален паметник на културата. В него се съхраняват мощите на много светци като св. вмчца. Екатерина, св. Теодор Стратилат, преп. Петка Търновска, св. вмчк. Панталеймон, св. Йоан Рилски и други свети реликви. Манастирът е място за поклонение и религиозен туризъм, като е включен и като историческа дестинация в българо-румънски проект, финансират от ЕС, за развитие на общините от Дунавския регион.
Снимки Силвестър Милчев
Автор : Тони Титянова
Публикува : Виктория Милчева