Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

МЕДОВО - Новата етнографско-туристическа атракция на България

Етнографски комплекс отвори врати в непосредствена близост до Слънчев бряг. Медово е новата атракция за българските и чуждестранните туристи, жадни да се потопят в българските традиции, бит и култура.

Непосредствената близост до Бургас и до черноморските курорти, го превръщат в примамлив туристически център. Той предлага планински хлад и една по-различна атмосфера от плажуването. В Медово се преплитат умело стари традиции и съвременни форми на туристически атракции. Комплексът е изграден в типичната за Възрождането архитектура. Сградите са със суха каменна котелска зидария, с оригинални дървени елементи и детайли, а уличките в комплекса са калдъръмени. Идеята е да се пресъздаде атмосферата на българското село от миналото. В хотелската и ресторантьорската част уютът на селския бит е съчетан с удобствата, предлагани от съвременните луксозни хотели и заведения за хранене. Тук са сляти в едно елементи от традиционна българска архитектура, средновековни занаяти, оригинална кухня, ексклузивни фолклорни представления и, разбира се, превъзходно вино. С богатата си атракционна и кулинарна програма Winery&Resort Медово е рай за ценителите на виното. Едновременно тук са представени доста от възрожденските занаяти. 10 работилници притеглиха тук най-добрите майстори от Етъра. В кокетни къщи в котленски стил са разположени занаятчийници: грънчарска, бужитурска, дърворезбарска... Всеки турист може да твори на воля: да тъче на стан, да завърти грънчарското колело, да подяла с длетото. Улица на занаятите потопя в духа на българския бит от XVIII век. Посетителят не само може да се наслади и да закупи оригинални традиционни сувенири, но има възможност да изработи предмети под ръководството на майсторите. Не може да не се загледаш в златните ръце на занаятчиите, произвеждащи грънци, сребрни накити, ножове, бакър, тъкани, дърворезби. В централното кафене се произвеждат типични за региона храни като кафе на пясък, бяло сладко и т.н. Който има желание може да бъде обучен в занаятчийски умения. Работилниците са отворени до 21:00 ч.
Комплекс Медово функционира целогодишно. Една малка подробност хвърля още любопитна информация върху избраната местност. По проект в непосредствена близост ще се простира едно от най-големите голф игрища на Балканите.
Извън курортния сезон Медово ще привлича гости с винения си туризъм. Това е идеалното кътче за дегустиране на класно българско вино и за вкусване на странджанска кухня. Фолклорните спектакли, нестинарските обряди и богата музикална програма са атракция не само за чужденците.

Виненият туризъм не е за подценяване
Winery & Resort Медово добавя нещо уникално към винарството и туристическата индустрия в България. Комплексът предлага ежедневни дегустации на висококачествени вина в специално оборудвана зала на избата. Битовият ресторант с традиционна българска кухня е на 4 нива. Етнографският център не е просто дестинация за туристи и любители на виното. Новопостроената винарска Изба Медово, която е централна част от етнографски комплекс Шато Медово, ще произвежда лимитирани партиди висококачествени бели и червени вина. Годишният капацитет на продукция ще бъде 400 000 бутилки. Лозовите масиви са разположени в най-благоприятните микрорайони за всеки сорт. Белите сортове (Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан и Траминер) са локализирани в Североизточна България – Преслав и Варна. Червените (Каберне Совиньон, Мерло и Сира) се отглеждат в Южна България, в районите на Любимец, Ямбол и Царево. Използвана е уникална технология още при проектиране на избата. Помещението предвидено за съзряване в барици и бутилки се намира на кота - 4,20 м. Естествената му температура варира между 15°- 18°С през цялата година. Така се осигурява плавно доизграждане и оформяне структурата и вкуса на виното.
Откриването на Winery & Resort Медово бе истинска атракция. Дегустацията на отбрани вина от винарска изба “Винекс Преслав” бе съчетано с официалното представяне на четири елитни BMW автомобила. Първо на сцената се появи BMW серия 1 с три врати, докато гостите дегустираха изтънчено бяло вино “Талисман”, сорт Ризлинг, похапвайки свежи зеленчуци със сирена. После аплодисментите предизвика BMW серия 1 с пет врати серия LCI, докато се дегустираше “Траминер Хан Крум” поднесено с морски деликатеси. Третата автомобилна новост на BMW бе съпътствана с Golden Age – Шардоне “Златен век”, което бе още по-вкусно с хапките от бели и червени меса. Докато за финала бе оставена ослепителната BMW серия 5 LCI с неустоимо вкусното Каберне Сувиньон “Златен век”, поднесено с деликатеси.
Есента предстои презентация на първото вино от избата в Медово, което направи истински бум и спечели наскоро награда във Франция. Естествено можете да го вкусите, но първо трябва да посетите този красив вълшебен комплекс на българщината и красотата.

Виктория Милчева