Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Валенсия - истинско огнено и пиротехническо шоу по време на Las Fallas

Винаги, преди да настъпи пролетта във Валенсия, се провеждат Фаите. Някога в Средновековието през март са изнасяли на улиците старите вещи и изгаряли всички стари мебели, дюшеци от сено и неща, ползвани през есента и зимата. 

 

През XIX в. градската управа решава да забрани традиционните палежи на вехтории по улиците и задължава гражданите да го правят извън града. 

 

Las Fallas се възраждат в началото на XX век, когато общината възражда традицията, но палежите стават други – вместо купчини с боклуци, по улиците изникват красиви фигури, направени от същите материали – дърво, хартия, стериопор...

Днес Фаите са не само туристическа атракция, но и време за купон до дупка на цялото население. От 15 до 19 март всяка година във Валенсия и още стотина селища в областта, между които Аликанте, Кастейон и други, се издигат 800 гигантските фигури, със саркастичен характер, осмиващи някакъв човешки недостатък или хора от властта. Те са истински произведения на изкуството, привличаща милиони туристи всяка година - съществуват само няколко дена и се изгарят, въпреки че направата им струва близо 30 милиона евро за провинция Валенсия. Избира се фая победител, която се запазва, а другите в нощта на 19 март пламват една по една пред възгласите на хората. Всеки квартал, улица и кооперация правят свои Фаи – голяма и детска, около която се строи палатка, където веселбата продължава от сутрин до късно сред нощ. Строят се естради, канят се групи, а хлапетата ходят с куфарчета с пиротехника, като гърмят от сутрин до полунощ и след това. Гърмовните покутевици продължават 24 часа, като в 14 часа започва канонада с тонове бомбички, която не е по-лека от тази в 2 след полунощ.
Тази канонада продължава единствено по време на Фаите, след което гърмежите секват до следващата година. Идеята е с гръм, светлина и огън да се пречисти всичко лошо и да се пречисти градът и хората в него от негативните енергии и емоции.
Специален пратеник на „България без граници“ - Антоанета Титянова