Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Пътуване до далечния север за уникално затъмнение

На равноденствието две отдалечени точки от земната повърхност - архипелагът Свалбард (познат още като Шпицберген), намиращ се в най-северната част на Норвегия, и Фарьорските острови – автономна област в рамките на Кралство Дания, ще се радват на невиждан интерес от страна на туристите.

 Рядко природно явление, наречено пълно слънчево затъмнение, ще се случи на 20 март в 09:40 ч. местно време и ще продължи точно 2 минути 47 сек. Феноменът ще може да бъде наблюдаван от малцина щастливци на територията само на тези два участъка от планетата.

Поради тази причина, месец преди дългоочакваното събитие е напълно невъзможно да се намери място за настаняване. Всички хотели на територията на Свалбард и Фарьорските острови са резервирани до последно още преди година, коментират от туристическа агенция eSKY.bg.
За истинските ентусиасти остава възможността за къмпингуване. Тя, обаче, би била доста екстремна, предвид ниските температури и наличието на бели мечки. Все пак, от България може да се лети до дестинациите, но минимум с две прекачвания и на не особено атрактивни цени.
Уникална възможност за наблюдение на небесния танц ще предостави немският авиопревозвач airberlin. Той ще извърши специален полет от Дюселдорф към точката на пълното затъмнение, което ще може да бъде наблюдавано директно от въздуха. Преди да бъдат скоростно разпродадени още преди година, билетите за ред в самолета са стрували между 6 000 и 9 000 долара.
От България затъмнението на 20 март ще може да бъде наблюдавано частично.