Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Великденски базари и традиции в Австрия

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. Традиционни за цяла Западна Европа са великденските

базари. В Австрия те се откриват поне две седмици преди Великден. Естествено основната стока на тези базари са ръчно боядисаните яйца, но освен това там се предлагат произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. Великденският базар пред двореца "Шьонбрун", който тази година се провежда за десети път, се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 45 магазинчета ще предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата се радват най-много на детската "фабрика" за производство на великденски зайци от марципан, където професионални сладкари с удоволствие им разкриват тайните на занаята си. За малчуганите ще бъде открит детски театър, в който те могат да си починат след търсенето на великденски яйца. През това време родителите им могат да се насладят на джаз концерт на открито.
На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града ще се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на "великденска шунка", а на базара на "Калвариенберг" ще бъде организирано детско шествие.
Базарите са отворени от 24 март до 9 април, понеделника след Великден, който тази година католиците празнуват на 8 април.
Традиционно великденските деликатеси в Австрия са запазени за преди обяда в неделя. В наши дни това великденско пиршество може да се нарече "великденски брънч". Традицията изисква преди обилната късна закуска ястията да се осветят в църквата (повечето австрийци са католици). На австрийската трапеза в този ден не бива да липсват боядисани яйца, "великденска шунка", хляб и сол, а така също и сладък великденски хляб.
Сутринта на Великден се събира цялото семейство, за да се наслади на приготвените ястия след Великите пости. Освещаването на ястия по време на Великденската служба в църквата датира в Австрия от 12-ти век. Великденските гозби и боядисаните яйца се носят в кошници, покрити с ръчно бродирани кърпи. На трапезата не бива да липсва т.нар. "великденска шунка", която се яде с прясно настърган хрян. За това ястие се сварява пушено, нетлъсто парче свинско месо, което след това може да бъде запечено във фурната в тесто.
Великденската закуска завършва със сладък хляб, подобен на нашите козунаци. От същото тесто с мая се приготвят и дребни сладки или се изпича сладкиш във формата на плитка. Произходът на тези австрийски козунаци не е известен със сигурност, но има твърдения, че те са попаднали в австрийската кухня от Словения и Бохемия.
И днес семействата продължават да спазват традицията на великденската закуска, защото се смята, че тя носи здраве и късмет през цялата година. А великденските зайци, които не са описани в учебниците по зоология, носят боядисаните яйца. Както яйцето, така и заекът са символи на плодородието.
Виктория Милчева