Банер
Виена – супер дестинация и най-добрият град за живот

Културното сърце на Европа, столицата на Австрия лъха на аристократизъм и величие, но е и в топ класацията за най-доброто място за живеене... и стареене.

Виена завладява с историческите и архитектурните си забележителности, с културните атракции и красотата си, но и с пулса на съвременен динамичен полис с близо 2 млн. население. Тук класическата музика и валсът ни отвеждат към богатото минало на града, който се появява на картата още 500 г. пр. Хр.
Виена е един от основните икономически, политически и обществени центрове на Стария континент с идеална инфраструктура, блестяща социална политика и ред. Не случайно организирането на първенства, на световни форуми, на културни и международни инициативи е част от делника на Виена. По време на най-големя световен форум за СПИН тази година се уверих, че многохилядните гости на Виена великолепно се вписват в духа на този елегантен град с перфектна система за живеене, за културен отдих, за почистване, за транспорт, за шопинг.

Интересни факти за града на Щраус
Полегнала в подножието на Алпите на двата бряга на Дунав, Виена е магнит за туристите. Лесно се стига до забележителностите, които са буквално на всяка крачка. От Националната опера с паметника на Моцарт потеглят бусове, които правят турове из града. Императорският комплекс „Хофбург“, Парламента със статуята на богинята Атина Палада отпред, Кметството, Императорският театър Burgtheatur – вторият по старост в Европа, Природонаучния музей са атракции, които не могат да не грабнат туриста. Задължително посетете трите двореца – символи на Виена: „Хофбург“, „Шонбрун“ и „Белведере“.
Бароковият замък "Шонбрун" е издигнат през XVI в. и свидетелства за могъществото на Хабсбургите. Сега функционира като музей и е любима атракция с обширния парк, създаден по идея на Великия Римски император Максимилиан II. В двореца можете да похапнете и да слушате творбите на Моцарт и Щраус срещу предварително закупен куверт. Дворецът „Белведере“, някогашна резиденция на принц Савойски и императрица Мария Терезия, сега е галерия, където можете да видите уникални творби и колекцията на австрийския художник Густав Климт.
Не може да не влезете в другия символ на Виена - готическата катедрала „Св. Стефан“. Полегнала на 3500 кв.м готическата катедрала е с уникална архитектура, а от високата 137 м южна кула можете да се полюбувате на града.
Всеки дошъл във Виена иска да зърне известния увеселителни парк „Пратер“ и неговия символ – гигантското виенско колело „Рийзенрад“. Конструирано през 1897 г. по случай 50-годишния юбилей на Император Франц Йозеф то е притегателна точка не само за гостите на града, но и за кинематографите. Музейният квартал се е опънал на площ от 60 000 кв.м в бароков стил и тук ще видите събрани шедьоври на австрийския модернизъм и експресионизъм. Художествената галерия „Албертина“ също съхранява над 1 млн експонати.
Виена е един от най-красивите и запомнящи се градове по поречието на река Дунав. Тази европейска столица се отличава с елегантността си, красивата си архитектура и традициите в изкуството и музиката. През 2001 г. старият градски център на Виена е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, център е на Обединените нации, като тук е и главният щаб на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа.
Вижте още снимки в галерията