Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Виена – градът мечта

Интервю със зам. кмета на Виена г-жа Соня Весели

Антоанета Титянова
През 2009 г. Виена бе обявена за град с най-високо качество на живот в света.

Това стана в конкуренция с 215 големи града на планетата. Оценяването е въз основа на 39 критерия - икономическа ситуация, сигурност, здравеопазване, обществен транспорт, възможности за пазаруване, живеене, запазена околна среда както и най-добрите възможности за културен живот, посещение на училище, почивка и свободно време.

Преди 10 дни във Виена се състояха кметските избори. Провинциалното правителство (австрийската столица е със статут на провинция) ще бъде формирано от Михаел Хойпъл - кмет на града от 1994 година. "Всичко е наред такова, каквото е" бе мотото на кампанията на социалдемократите, които и сега имат мнозинство с 44 мандата.

Социална Виена
Представител на в. „Вестник за дома” разговаря със зам. кмета на Виена по здравеопазването и социалните въпроси г-жа Соня Весели.
- Виена е градът с най-високо качество на живот според световните статистики. Как го постигате? По какъв начин обгрижвате най-уязвимите прослойки – хората в пенсионна възраст, децата, студентите, младите семейства?
- Виена е приятен за живеене град с различни възможности за всички социални групи и за хора с най-разнообразни интереси. Специфичното за Виена е, че общината полага специални грижи именно за хората, които са финансово затруднени. Това създава един уравновесен социален климат в града. Общината полага огромни усилия, за да направи достъпни за всички виенчани най-важните услуги във всяка една от областите на социален живот – било то здравеопазване, условия на живот, култура, работа и т.н.
- С оглед на демографските промени, по какъв начин местното самоуправление осигурява добри старини на по-възрастните виенчани? Какви привилегии ползват хората от третата възраст?
- За нас е от огромно значение старите хора да могат и след приключване на професионалния си живот да участват обществения живот на града. За тази цел на пенсионерите с минимална пенсия (за Виена тя е 783,99 евро на човек, ако живее сам, а на семейство 1175,45 евро) и на получаващите социална помощ се издава специален документ, който им дава право на намалена карта за обществения транспорт и на 50 % намаление на билетите за метрото, трамваите и автобусите в града. Освен това с този документ те могат да получат с намаление годишни карти за общинските библиотеки и басейни. Пенсионерите имат право на място в домовете за стари хора, когато започнат да срещат трудности в ежедневието. Когато старите виенчани трябва да бъдат гледани и да получават специални грижи, те имат право на мобилни услуги, които получават в собствения си дом, или могат да отидат в хоспис. За всички жители на Виена с минимална пенсия общината поема разходите за гледане и обгрижване. Децата не са длъжни да плащат за родителите си. До 2015 г. ще бъдат построени 9 нови хосписа и тогава във Виена ще има общо 10 000 места в хосписи. За активните пенсионери се грижат в пенсионерските клубове на града. Там за тях се организират различни мероприятия като екскурзии, посещения на театър и др.
- Виена е привлекателен град не само за туристите, но и за своите граждани. Как постигате това?
- Това е следствие от политически решения и добро административно управление. Виена е работещ град. Хората знаят, че от крана тече чиста, питейна вода, че обществения транспорт се движи по разписание и че здравната система функционира. Това са само три примера.
- Кои проекти в сферата на културния живот, на активната почивка и възможностите за пълноценно оползотворяване на свободното време смятате, че са най-ползотворни за постигане на високия стандарт на живот?
- Най-важен е въпросът за достъпа. За виенчани е важно да могат да участват в многобройните културни прояви, организирани от общината. Във Виена има не малко групи хора, които не биха могли да си позволят прекалено високите цени на билети, но те не са изключени от живота. Не всеки от тях ще отиде на театър, кино или на някой филмов фестивал, но всеки, който пожелае, има възможност да го направи. Това се отнася и до музеите, басейните, спортните съоръжения, библиотеките и т.н. По този начин ние се стремим да приобщим всички към обществения живот. Така и у хората без особени културни интереси се създава респект към тези услуги, които в по-голямата си част се финансират от данъци.
- Кои са любимите кътчета за отмора и за културен отдих на виенчани?
- Виена разполага с много приятни кътчета: традиционните ресторанти сред лозята, централната част на града, а така също и изкуствено създадения остров в Дунава, който е изключително популярно място за отдих сред виенчани. На фона на внушителната сграда на виенското кметство почти цяло лято се провежда безплатна прожекция на филми. Или културни наслаждения в т.нар. квартал на музеите – тук са разположени Музеят на модерното изкуство, галерията «Кунстхале» и музеят, създаден въз основа на частната колекция на виенския лекар Рудолф Леополд, който носи и неговото име. В моя роден квартал във Виена «Леополдщадт» мога да препоръчам най-горещо да посетите пазара «Кармелитермаркт», където можете да намерите специалитети от цял свят. Недалеко от него се намира и Пратера. Там освен увеселителния парк ще намерите и възможности за спортни занимания или просто за отдих сред природата. И удобното е, че до тези две места можете да стигнете лесно и бързо с метрото.

Горди сме, че Виена е градът с най-добро качество на живот
- Тук всички могат да живеят много добре, не само тези, които имат достатъчно пари. Доброто здравно осигуряване и стабилната социална система са в основата на успеха. Дори в условията на световна криза успяхме да
увеличим парите и в момента бюджетът за социално дело е 3 млрд.
евро, което е 1/4 от целия бюджет на общината. Инвестира се както в ранно диагностициране, така и в интензивно обслужване в случай на болест. Силно е намаляла смъртността при новородените и сега тя е под 5 на хиляда.

Любопитни факти
Виена е разделена на 23 района, разположени по часовниковата стрелка. Има 22 болници, като „Болницата на Дунав” - "Донаушпитал" е разположена на територия от 17000 кв. м. Тя е най-големият социално-медицински център в източната част на града с общежитие за персонала с 500 апартамента. Разполага с училище за санитари и сестри, детска градина, място за кацане на медицински хеликоптери. Условията в болницата и грижите за пациентите са невероятни. Изградени са просторни кътове за отсядане, няма опашки за преглед.
В детското отделение освен невероятното оборудване има занималня, учебно помещение, учители, за децата, които престояват по-дълго.
Отделението за хора, нуждаещи се от постоянни грижи е с огромен парк. За престоя си те заплащат 80 % от пенсиите. Средните пенсии са 2500 евро. За тези без достатъчно средства доплаща създаденият фонд "Социална Виена".
В болницата работят 3500 души. Тя има 1000 легла, 508 лекари, 1174 сестри и санитари. 11 000 пациенти са имали еднодневен престой миналата година.
Болницата разполага с напълно автоматизирана транспортна система. Чрез 751 контейнера се извозва всичко - храна, лекарства, отпадъци... Те циркулират до различните отделения по специална система, като на ден изминават 600 км.
Оборотът на болницата за миналата година е 280 млн. евро. Предприетите компенсации срещу инфлацията и приходите от пациентите покриват 40 % от разходите на болницата. Останалите 60 % се плащат от държавата.
Вижте още снимки в галерията