Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Виена в ореола на страстта

Текст и снимки Антоанета Титянова

Виена промени до неузнаваемост духа си за месец и половина. От спокоен модерен, старинен и оживен европейски град, полегнал от двете страни на Дунав, се превърна в епицентър на футболната еуфория.
Столицата на валса, на виенското кафе и прочутото виенско колело на Пратера се превърна във футболен мегаполис, преобразен на 100 % от националните страсти. Атмосферата на Виена се променя из основи на 24 часа. Ежедневно многохилядна двунационална вълна от почитатели на състезаващите се отбори изпълва улиците на града, като превръщат града на музиката и изящната архитектура в огромен туристически център и базар, в средище на страсти и надежди.

От една страна Виена живее своя обичаен живот, показващ своята прелест - забележителни обществени и частни сгради, паметници и паркове, тръгвайки от булевард Рингщтрасе и стигне до имперския дворец. От друга страна на талази от ранна сутрин към красивия прощад Щефанплац прииждат стотици туристи-футболни запалянковци, които палят свещи за успеха на отбора си в огромната готическа катедрала „Свети Стефан”. Центърът на града се оглася от виковете и песните на италианци и испанци, на руснаци и холандци, на хървати и турци, на германци и португалци. Парковите площи пред великолепния Природно-научен музей и галериите по изкуства, които ежедневно посрещат тълпи от любопитни посетители, са изпълнени от пъстроцветна весела тълпа от скандиращи името на страната си млади хора. Като че ли само крайречните улици, където е скътан уникалният архитектурен шедьовър – къщите на Худертвасер, остана встрани от футболната еуфория, заляла града.
Всеки ден сценарият във Виена се повтаря, но участниците в непринудения градски спектакъл са различни. Облечени във фланелки с национални символи, феновете изпълват Виена със своята реч, нахъсаност и национална гордост. Спречквания и грубости липсват, алкохолът измества виенското кафе, но не и апетита към вкусната австрийска кухня. Откритите заведения по тротоарите са изпънени от чужденци, преоткили покрай футбола красотата на австрийската столица. Витрините на всички магазини, рафтовете на виенските бутици гъмжат от сувенири и са в услуга на европейското първенство, и на милионите туристи, които неизбежно го съпътстват.
В ранния следобед виенското метро става най-оживеното място на града - на метър един от друг застават служители, които направляват отиващите към стадиона. За разлика от София, където всеки по-голям концерт и мач, спират и объркват транспорта, а зрителите с часове не могат да си отидат по домовете, то Виена предлага пълен и безупречен ред. Никъде не може да се види транспортно задръстване, нито тълпи от пешеходци, не можещи да се предвижат в желаната посока. Мотрисите в метрото са толкова начесто, че безпроблемно поемат огромната многохилядна тълпа.
За разлика от София градският транспорт във Виена е до 1 часа след полунощ без прекъсване, като не съществува разреждане на графика. Служителите на реда са навсякъде, но те по-скоро наблюдават как еуфоричните гости пият, чупят бутилки, веселят се крещейки, палят фойерверки, но не се намесват по никакъв начин, защото тяхната цел е внимателно да подсигурят път на гражданите сред опиянената тълпа.
Вечерта, гостите на града и любителите на футбола, които не са на стадиона, гледат мачовете на открито в заведенията, а площадите се огласят вече от ритмите, агитките и радостта на следващите две нации, които ще се съревновават. Това е и времето, когато масирани армии от служители на чистотата излъскват до неузнаваемост улиците, които на следващия ден отново се заливат от следващата цунами футболна вълна.
Ред, организираност, добра общинска политика, търговски нюх – всичко това бе царящият дух в града на гениалните композитори и музиканти в дните на европейското.
Цените на хотелите набъбнаха, но стоките поевтиняха, като в супермаркетите и базарите „европейските” цени на редица продукти бяха съпоставими с българските.
Но дори европейското не успя да възпре блясъка на Виена. Който походи из улиците й, не може да не бъде запленен от изящната й архитектура, от красотата й, от подредеността й. Това е град, който колкото и да го съзерцаваш и да му се любуваш, пак е невъзможно да съгледаш всичките му великолепни фрески и детайли. Мечтата да го посетиш отново и да го опознаеш изцяло те завладява.
Вижте още снимки в галерията