Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

"Джабе" на четвъртият ден от 20-ти ЮБИЛЕЕН Международен Джаз Фестивал Банско - 2017

На четвъртият ден от 20-ти ЮБИЛЕЕН Международен Джаз Фестивал Банско - 2017 на сцената ще участват унгарската джаз, уърлд и фюжън група "Джабе" . "Джабе" означава "свобода" на един от африканските езици. Това е най-добрата джаз, уърлд и фюжън група в Унгария.

Основана преди 15 години, формацията е спечелила многобройни национални и международни награди.

От 2002 г. насам музикантите са изнесли концерти в 38 страни - цяла Европа, Азия и Северна Америка. Взели са участие в редица международни фестивали. "Джабе" представят уникална музика, в която се преплитат джаз, унгарски фолклорни елементи и уърлд. Това оригинално съчетание допада на широк кръг публика по цял свят.

От 2007 г. "Джабе" има съвместни проекти със Стив Хакет - бившия китарист на "Genesis". Участието на Стив като специален гост допринася за редица изключително успешни изяви в Унгария, както и в страни като Великобритания, Холандия, Латвия, Малайзия, Босна, Румъния. Стив Хакет се включва с великолепни сола в авторската музика на "Джабе". Заедно с унгарските си колеги той изпълнява класически парчета от репертоара на "Genesis" и свои собствени.

Всички в "Джабе" са забележителни инструменталисти.

Тамаш Барабаш - е основният композитор на групата и виртуозен бас китарист.
Атила Егерхази - основател на групата и китарист, също е композитор.
Петер Касаш - ударни инструменти
Арон Кош-Хуташ - тромпет
Янош Над - пиано (клавишни)

Виктория Милчева