Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Аксел Цвингенбергер ще зарадва феновете си в първият ден на 20-ти ЮБИЛЕЕН Международен Джаз Фестивал Банско - 2017

 В първият ден от 20-ти ЮБИЛЕЕН Международен Джаз Фестивал Банско - 2017 на пети август, на сцената ще излезе
световно известната немска звезда Аксел Цвингенбергер.

От 19-годишната си възраст пианистът Аксел Цвингенбергер пътува по света като истински посланик на стила буги-вуги (Boogie Woogie). Роден е през 1955 година в Хамбург, Германия.
Свирил е в около 50 страни в Азия, Африка, Америка и цяла Европа. В момента е най-добрият буги-вуги пианист в света.

Буги-вуги е много дълбок и експресивен клавирен стил. Корените му са в афро-американската музика от края на ХIХ, началото на ХХ в. Буги-вуги оказва голямо влияние върху поп-музиката и до днес, благодарение на редица забележителни пианисти, сред които Аксел Цвингенбергер има водеща роля. Цвингенбергер има свой характерен маниер на изпълнение. Предпочита да свири на акустичен роял, което му дава възможност да демонстрира забележителните си умения.

Успешната му кариера се дължи на няколко много важни сътрудничества с известни джаз и блус музиканти. В началото на 80-те години на миналия век великият Лайънъл Хемптън го кани да участва в концертно турне из Европа, както и в записи за американски звукозаписни компании. Творческите постижения на Аксел са документирани на 29 аудиодиска. Издал е и 8 солови албума.

Музикалните критици от Великобритания определят Аксел като буги-вуги майстора на света. Звание, което той е заслужил със своята креативност и новаторство като композитор, както и с неподражаемите си интерпретации, дали нов живот на автентичните американски стилове буги-вуги и блус.

Виктория Милчева