Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Духовият квинтет „ПИЛЕКАДОНЕ”

Духовият квинтет „ПИЛЕКАДОНЕ” е формация с история. Атрактивните изяви на състава преди години, когато членовете му са още тийнейджъри, шумът около това име – какво означава, има ли нещо общо с Чарлипаркъровото прозвище Yardbird – си остават едни от най-интересните мистерии в приятелския кръг на „Пилекадоне”. 

А и музикантите от квинтета, точно като птиците, в един момент се разлитат в различни посоки. Някои – чак зад океана… Днес порасналите пилекадонци отново намират идентичността си тук, на своя земя. С малки промени и попълнения, но все така обединени около основното ядро: Венелин Пиперов /кларинет/, Мила Павлова /флейта/, Валентин Методиев /обой/. Вече и с участието на още двама съмишленици: Ясен Теодосиев /валдхорна/ и Евгений Тонев /фагот/.

Искра Ангелова е добре позната от телевизионния екран и от театъра. Актрисата и журналистка е родена в София. Завършила е българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков. През 1999 г. завършва магистратура по телевизионна и радио журналистика в Бостън САЩ. Тя е фулбрайтов специализант. Работи в CBS в Ню Йорк като втори продуцент на сутрешния им блок. След като се завръща в България, Искра Ангелова е телевизионен водещ и редактор в bTV и Нова телевизия, а от няколко години е автор и водещ на “Нощни птици” по БНТ. Искра е автор на няколко документални филма, пише статии и анализи и превежда книги и пиеси.
Като актриса участва в няколко филма и в множество театрални представления, сред които „Револверът“ (галерия „Етюд“), “Красиви тела” (“Младежки театър”), “Моногамният” (Народен театър), “Още веднъж отзад” (Сатиричен театър), “Хоровод” (театър “Българска армия”), „По-близо“ (театър „Сълза и смях“) и др.

Мила Павлова завършва НМУ „Л. Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност флейта. Носител е на Първа награда от X национален конкурс за певци и инструменталисти „Св. Обретенов”; като член на Духово трио и Духов квинтет - на две първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана”, Ямбол (1987, 1989) и на Извънредна награда и Златен медал от Международния конкурс в Неерпелт, Белгия (1989). Завършила е майсторските класове на Андраш Адорян на Лятната академия, Варна (1990, 1992). През 1997 г. специализира в Париж при френския флейтист Лойк Пулен и при прочутия Ален Марион в Парижката консерватория. Мила Павлова съчетава успешно кариерата си на солист, камерен изпълнител, член на оркестъра на Класик ФМ Радио, на Симфоничния оркестър на Лятната академия „Киджана” в Сиена, Италия, с креативните си идеи в изкуството – тя е основоположник и артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – Пловдив, удостоена е с наградата “Музикален мениджър на годината” в класацията “Музикант на годината” на БНР, с награда „Пловдив“ за музика и със златен медал от МК за принос в честване сто-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. С нейно участие са осъществени радио и телевизионни записи за БНТ, БНР, радиостанции в Букурещ, Хановер и др. Тя е постоянен солист в концертите с нова музика и нова българска музика – осъществила е премиерите на много български и чужди произведения. През 2011 г. СБК издава компактдиск на Мила Павлова, наречен „Послания“.

Венелин Пиперов (останал единствен от създателите на Пилекадоне) завършва НМУ „Л. Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност кларинет. Продължава обучението в Музикалната академия в Мюнхен, Германия, където се дипломира със специалност концертен кларинет. Има дългогодишен опит като изпълнител и преподавател в музикални училища и в Мюнхенския университет. Носител е на множество национални и международни награди като солист и камерен изпълнител. Венелин Пиперов е дългогодишен член на квинтет ПИЛЕКАДОНЕ, а понастоящем и на Iotzov clarinet Sextet.

Валентин Методиев завършва НМУ „Л. Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност обой. Като член на Духово трио и Духов квинтет е удостоен с две първи награди от конкурса по камерна музика „Златната Диана”, Ямбол (1987, 1989) и с Извънредна награда и Златен медал на Международния конкурс в гр. Неерпелт, Белгия (1989). Бил е активен участник в майсторските класове на световноизвестните обоисти Давид Валтер и Х. Шеленбергер. Концертира с различни камерни формации. Член е на Симфоничния оркестър на Лятната академия „Киджана” в Сиена, Италия, От 1999 г. е първи обоист на Софийска филхармония.

Ясен Теодосиев завършва НМУ „Л. Пипков” и НМА „Проф. П. Владигеров” с магистърска степен по валдхорна при проф. Вл. Григоров. Носител на Първи награди от Националния академичен конкурс в Пловдив и I академичен конкурс за певци и инструменталисти, София /1993/. Специализирал като активен участник в майсторския курс на именития валдхорнист и педагог Херман Бауман в Швейцария. От 1993 г. Ясен Теодосиев е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР, на Симфоничния оркестър на радио CLASSIC FM и е дългогодишен първи валдхорнист на Симфоничния оркестър на Лятната академия „Киджана” в Сиена, Италия. Наред с оркестровата си практика той се изявява като солист на СО на БНР, Софийски симфоничен оркестър, Варненска филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Държавен симфоничен оркестър—Солун, оркестър AGBU и мн. др. Член е и на Духовия квинтет на БНР, с който осъществява активна концертна и звукозаписна дейност. През последните години Ясен Теодосиев съчетава артистичните си ангажименти с преподавателска дейност, през 2012 г. защитава докторат в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, а понастоящем е доцент - титуляр по спeциалността „Валдхорна”.

Евгений Тонев завършва СМУ „Добрин Петков“ – Пловдив през 1988 г. със специалност фагот, а през 1995 г. и НМА „Проф. П. Владигеров” – София в класа по фагот на проф. Марин Вълчанов и камерна музика в класа на проф. Илия Главанов. През 1998 г. завършва майсторски клас по фагот при проф. Марин Вълчанов.
Осъществил е редица солови и камерни записи за БНТ, БНР, Класик ФМ Радио и др. Евегений Тонев е бил солист на Щатния оркестър на НМА „Проф. П. Владигеров” – София, изнася редица солови и камерни концерти, има множество участия в различни оркестрови формации от София и страната. В периода 1998 – 2000 г. е хоноруван преподавател в ССВМУ „Маестро Г. Атанасов” – София. От 1993 г. е солист – оркестрант в симфоничния оркестър на БНР.