Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Банско Джаз фест за 6-ти път аплодира Аксел Цвингенбергер

Виртуозният световноизвестен буги вуги музикант е добре познат на българската публика благодарение на джаз фестивала в Банско. За първи път Аксел Цвингенбергер свири в полите на Пирин 2001 година, когато военен камион вози до сцената пиaното му. Музикантът с умиление си спомня всички участия в родния музикален форум – солови (през 2001 и 2009 г.) и в дует с джаз вокалистката Лайла Еймънс (2010 г.), с брат си – барабаниста Торнстен Цвингенбергер (2012г.) и с японския си колега Кейто Сайто, с който за втори път свириха заедно на 11 август в Банско.

Японският пианист, композитор и поет Кейто Сайто, който наскоро записа албум с участието на българския цигулар Васко Василев, е истински пионер на любимия си стил буги вуги в родината си, а от няколко години заедно със знаменития пианист Аксел Цвингенбергер изнасят концерти из цял свят. Освен в Европа са имали турне в Япония, а през септември ще свирят и в Уганда. На джаз форума у нас единственият японски музикант, който някога е свирил на международния буги фестивал в Лугано, дойде заедно със съпругата си и двете си дъщери, като по-голямата вече върви по неговите стъпки и свири на пиано.
Въпреки лекия дъжд публиката остана на централния площад в Банско да аплодира до последно прекрасния концерт, който поднесоха Аксел Цвингенбергер и Кейто Сайто. Буги вуги майсторът на света даде пресконференция пред българските медии, преди да се качи на сцената, като обеща българската публика да чуе как свирят двамата, но и да усети личния стил на всеки от тях.
България без граници: Човек се връща там, където му харесва. Вие идвате за пореден път в Банско сам или с други музиканти. Кое ви привлича в Банско, в джаз фестивала тук?
Аксел Цвингенбергер: Щастлив съм да съм за шести път в Банско – изнасял съм солови концерти, водил съм мои колеги. Много съм доволен, че доведох и ще свиря с моя приятел Кейто Сайто и ще свирим за втори път двамата на сцената на Банско. Виждам, че Банско се развива – много неща се случват тук. Помня първия път, когато дойдох в Банско, всичко беше много импровизирано. Трябваше да вземем пианото от друг град и го прекараха на военен камион. Беше много приключенска история! Сега виждам колко много работа се върши – с всяка година става с една идея по-съвършено. Вижда се, че е постигнато голямо развитие. Цялата атмосфера в Банско е фантастична, публиката е прекрасна – много е ентусиазирана. Много се радвам да идвам в Банско, където срещам всички мои приятели.
България без граници: А какво е да свирите джаз и буги вуги в Уганда?
Аксел Цвингенбергер: Този концерт предстои, но съм свирил вече в Западна и Централна Африка. Много е интересно. Публиката слуша много внимателно и след концерта всички се втурват на сцената и искат да се здрависат с изпълнителя. Изживях прекрасни моменти да се ръкостискам със стотици хора. Надявам се, че и по време на концерта в Уганда всичко ще е наред и при следващото ми идване в Банско ще ви разкажа.
България без граници: Свирите по цял свят – щипвате ли си по нещо от всяка страна, където изнасяте концерти, което дообогатява импровизациите ви?
Аксел Цвингенбергер: Разбира се, защото всичко е опит, който си придобил в музиката – особено в нашия стил, където има много място за импровизации. В класическата музика е различно, защото там се изпълнява един и същи нотен текст, макар и тази музика да се дообогатява, използвайки личния опит. Но в музиката, пътуванията, опитът се отразява на нашата музика и музицирането става по-приятно.
За мен музиката е въпрос на свобода.
Ние сме свободни да свирим и да радваме хората с нашата музика.
Роденият в Хамбург през 1955 г. Аксел Цвингенбергер вече 36 години е истински посланик на стила буги вуги по света – дълбок и експресивен стил, чиито корени са в афро-американската музика от края на XIX век. Той влияе на поп музиката и до днес, благодарение на забележителни пианисти, сред които е и Аксел Цвингенбергер. Творецът има 30 диска – солови и с други изпълнители, в които проличава неговата креативност, неподражаемост и новаторство.
Пред българските медии творецът сподели, че след обединението на Германия, много от историческите артефакти са останали в забвение, включително и правителственият влак на ГДР, който е предаден за скраб. Музикантът го е закупил и го е дал за реставриране и в момента той се намира в Музея на влака. Създаден в 1969г. той е прототип и на българския правителствен влак от 1972 г. „Това е част от немската история и не бива да се остави да се разруши“ – категоричен бе музикантът, който за пореден път накара гостите на Банско да се възхищават на виртуозното му изпълнение.
Текст и снимки: Антоанета Титянова