Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Поли Генова с невероятен успех и четвърто място на Евровизия

Поли Генова е най-успешният български изпълнител на "Евровизия". Тя се класира успешно и с първото си участие и песента "На инат", а тази година се класира на почетното четвърто място, като досега най-големият ни връх бе пето място на Елица и Стунджи. Поли с песента If love was a crime успя да плени не само любителите на хубавата музика по цяла Европа, но и българската диаспора, която показа как може да се гласува електронно за каузата на БългарияНе само българите в Испания, но и испанските зрители гласуваха за Поли Генова
Кои са другите държави, които подкрепиха българската песен и Поли Генова? Русия - не, но Македония, Италия и Великобритания - да! 
Само в Русия, Естония и Исландия нито зрители, нито жури дават точки за нашата песен.

С много настроение, артистизъм и професионализъм Поли Генова завладя публиката, зрителите и сърцата на хората. Песента If love was a crime стигна в челната четворка на големия финал на “Евровизия 2016″, въпреки голямата конкуренция. Първото място е за Украйна, следвана от Австралия и Русия. 

“Изключително съм щастлива. Успяхме да покажем, че с общи усилия всичко е възможно. Искам преди всичко да благодаря на екипа зад мен, който ме подкрепя и дава най-доброто от себе си. Зад мен стоят милиони българи, отговорна съм пред тях” – заяви развълнуваната Поли Генова минути, след като беше обявено класирането и за финала. Според регламента, за българското участие можеше да се гласува от всяка участваща държава, с изключение на България. Българите по света показаха, че са сила и ако се гласува електронно, те могат да дадат своя вот и да променят резултатите.„Благодаря на всички българи. Където и да сте по света, в този момент сте били заеднои сплотени. Благодаря, че направихте възможен този пробив за България. Невероятно еда знам, че всички вие сте били зад мен в този момент.” – това бяха първите думи на Поли Генова пред камерата на БНТ след финалното шоу.

 

Общо 26 държави се състезаваха. Първо място на финала си извоюваха Малта, Армения, Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър. Заедно с Поли във втория полуфинал за участие в голямата финална битка се пребориха и представителите на Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия. Освен тях 6 държави автоматично получиха право за участие – Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и страната-домакин Швеция.и ългарският участник в тазгодишното 61-во поред издание на песенния конкурс "Евровизия" Поли Генова се класира четвърти на финала. Това е най-доброто представяне на страната ни в него до момента. Трябва да отбележим, че тази година 10 от 26 държави бяха от бившия социалистически блок.

Големият победител на вечерта е Украйна, представена от певицата Джамала. Тя изпълни изключително емоционалната песен "1944”, посветена на депортацията на кримските татари от властите в СССР и трогна публиката и журито, които й присъдиха 534 точки. Така страната триумфира за втори път в историята на "Евровизия", след победата на Руслана през 2004 година. На второ място остана Дами Им, представляваща Австралия с песента Sound of Silence, която бе временен водач в класирането, но накрая отстъпи първото място с 511 точки. Припомняме, че това е едва второто участие на Австралия в този конкурс, след дебюта миналата година. Челната тройка оформи Сергей Лазарев от Русия. Песента му You Are The Only One спечели 491 точки.

 Не само българите в Испания, но и испанските зрители гласуваха за Поли Генова
Кои са другите държави, които подкрепиха българската песен и Поли Генова? Русия - не! Нито журито, нито зрителите в "братската" славянска страна са ни поткрепили. За разлика от тях Македония е дала 10 точки за нас! Кръвта вода не става. Най-много точки за България даде журито -10 т. 
в Македония, Малта, Франция, Ирландия, Словения. Австралия и Азербайджан - 8т., Армения - 7т., Дания и Белгия - 6т., Великобритания - 5 т., Албания и Сърбия - 4т., Полша и Босна и Херцеговина - 3т., Литва и Черна Гора - 2 т., Литва и Беларус - 1 т. В Испания журито не даде нито един вот за българката, но зрителите я класираха първа. Нашите сънародници са нажежили телефоните, но Поли Генова получава добри оценки и от държави, където няма българи. Точки за Поли дават най-много зрители в Испания и Кипър ( 12), в Австралия и Македония ( 10). По 8 точки дадоха зрителите във Великобритания, Албания, Азербайджан, Малта и рбия, по 7 точки дадоха зрителите в Италия, Гърция и Израел. С 5 точки номинираха България Норвегия, Черна Гора, Ирландия, Франция, Челхия, Белгия, Австрия и Швеция. С 4 точки я отличиха в Беларус, Финландия, Германия и Унгария, с 3 точки - Полша, Грузия и Сан Марино, с 2 точки Молдова, Украйна, Босна и Херцеговина и Словения, с една точка - Латва, Холандия, Хърватия .

 

Така за българската изпълнителка от зрителския вот има 180 точки, а от журитата - 127. Само Русия, Естония и Исландия не дават точки нито зрители, нито жури за нашата песен.

В конкурса участваха 42 държави, от които накрая бяха излъчени 26-те финалисти. Над 200 милиона зрители по света станаха свидетели на впечатляващото телевизионношоу, което се излъчи от шведската зала „Глобен Арена”. То бе предавано в 50държави по света, включително в Китай и САЩ за първи път.Директно на финала, без предварителен подбор, отиват участниците от страните основателки на конкурса - Великобритания, Германия, Испания, Италия, Франция. Запазено място на финала има и Швеция - държавата домакин на конкурса. почти подобен успех имаха и през 2007 г. Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи), които класираха на 5-то място България с песента “Вода”. Поли и предходния път представи страната ни достойно на Евровизия. Първото й участие в конкурса бе през 2011 година, когато конкурсът се проведе в Дюселдорф. Сегашната й песен обещава да се превърне в световен летен хит.

Антоанета Титянова