Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Дори щъркелите в Ракитово гледаха "Нестия - празници по Гергьовден"

Цяло Ракитово се събра на площада на грандиозен многочасов музикален и танцов празник. Повече от стотина певци и танцьори от невръстна до пенсионна възраст удвоиха празника – като от национален, го превърнаха във всенародно веселие. На най-дългото хоро в Ракитово се хвана мало и голямо, като дори щъркелите над народното читалище изгледаха програмата от началото до края.

Домакините от детските фолклорни формации и трите групи от Клуб на пенсионера се редуваха на сцената с изпълнителите от Български арт и фолклорен център "Нестия". От София бяха пристигнали фолкорни формации – ансамбъл „Бисърче“ от Суходол,вокална група „Славея“ от Ботунец, ВГ „Искърчета“, танцовата формация „Бисърче“ с ръководител Таня Илиева, изпълнителят от БНР - Венцеслав Пенев и малката носителка на награди от страната и чужбина – първокласничката Фани Тренчева.
Не мина и без надиграване, като на сцената излязоха смелчаци както от столичните танцови формации, така и от ракитовските детски състави. Надпреварата бе оспорвана, но ръководителят на арт и фолклорен център „Нестия“ – Христо Станков, връчи грамоти на най-добрите.
На връх Гергьовден именитата ни фолклорна формация, която тази година празнува 25-годишен юбилей, изнесе богата двучасова фолклорна програма в центъра на СПА столицата ни - Велинград и в квартала Чепино. Мнозина предпочетоха да отложат празничната трапеза и да аплодират вдъхновените изпълнения на младите танцьори и певци от „Нестия“, които накараха присъстващите да се почувстват повече българи, да се повеселят и натанцуват на воля.
Следващото представяне на формация „Нестия“ е тази седмица в Сливница – на фестивала на сиренето.
Текст и снимки Антоанета Титянова