Банер
Аксел Харди представя екологична колекция „Засади дърво – създай бъдеще"

Дизайнерката Аксел Харди, носител на приза „Златна игла 2019“, ще представи своята най-нова екологичната „Засади дърво – създай бъдеще" на 17 септември - сезон есен/зима 2019/2020., породена от наблюдаваните промени на климата. „Нека модата създава красота на планетата, а не замърсяване! Всеки може да засади поне едно дърво и това е от съществено значение. Затова избрах символът на тази колекция да е дървото, което ни дарява с кислород, след като вдишва вредните емисии.

За мен екологичната мода не е просто актуална тема, а мисия, която следвам през последните 20 години в работата си. Смятам, че ролята на дизайнерите е да им предложат качествени алтернативи в модата.“, споделя дизайнерката Аксел Харди.
Дървото и клоните присъстват като декоративни елементи в повечето визии от колекцията „Засади дърво – създай бъдеще". Идеята е всяка част от облеклото с този елемент да ни напомня за нашия човешки дълг да се грижим за общия дом, в който живеем. Екологичното производство винаги е било приоритет в работата на Аксел Харди чрез използване на естествени суровини и материали. С цел да сведе до минимум употребата на пластмаса, полиестер и поиамид, дизайнерката използва вместо копчета и ципове – шнурове, връзки, плетени и копчета от слюда. Памукът, ленените, конопените и вискозните прежди от целулоза, които Аксел Харди използва, се разграждат до три месеца. Също така при органичното багрене в земята не отиват вредни химикали. Дизайнерката създава и линия уникални облекла тип пачуърк, за който използва и най-малките размери материали и така производството на бранда е на практика почти безотпадно.
Друга съществена част от настоящата колекция са визиите, представящи линията рециклирани облекла. Използвани са нови непродаваеми поради модел или размер джинси на световни марки. С идеята да не бъдат изхвърлени в земята като боклук, те заживяват нов живот, съчетани с плетива от прежда, която е регенерирана и направена от джинсови отпадъци. Колекцията включва също така нова линия връхни облекла – двулицеви и мултифункционални, съчетават се с тесни меки рокли, панталони, поли, раздвижени пончота и блузи. Цветовете са в синхрон с природата и създават усещането за уют и комфорт, наред с това и за различност.
Съобщи Тони Титянова
Снимки Антон Марков, Хайлайф