Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

„ВКУСНА БАБА МАРТА“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА III ПРАЗНИК НА МАРТЕНИЦАТА В ТЪРГОВИЩЕ

За поредна година Къщичката на Пижо и Пенда отвори врати в центъра на Търговище и три дни (27 февруари-1 март 2023 г.) на открита сцена до нея ще протече III Национален „Празник на мартеницата Търговище 2023 г.“, като за първи път в страната тази година се организира Изложба-конкурс „Вкусна Баба Марта“. Първото „Ателие за Вкусни мартенички“ се организира в Център за специална образователна подкрепа, с директор Йорданка Маринкова, като отново в Къщичката на Пижо и Пенд има щанд с детски творби с благотворителна цел.

Празникът на мартеницата включва националните традиционни конкурси „Нарисувай Баба Марта“ и „Мартеница Хубавица“, ще се извие най-дългото „Мартенско хоро“ “, като участниците в него ще оформят дълга Жива Мартеница. По време на тридневния арт празник „Да посрещнем Марта 2023 - здрави и засмени“, включващ богата музикално-артистична програма в градинката пред кметството. Организира се и тридневна изложба „Вкусни мартеници“ с участието на деца от Търговище, региона и страната.
Къщичката на Пижо и Пенда изниква за първи път преди 5 в Търговище по идея на Ивайло Христов от „Блян“. Тази година е разположена срещу кметството пред фонтана с делфините. Програмата започва на 27 март с концерт „Бъдност за талантите на България“ в читалището и продължава на откритата сцена. Миналата година Празникът на Мартеницата събра стотици участници от Търговище и региона. Най-активни бяха възпитаниците на 1ОУ „Христо Ботев“ с ръководители Невена Антонова, Светлана Пантева, Галина Недева, Симона Стоичкова, Петя Панайотова, Юлиана Джинова и др. И сега се очакват състави от Омуртаг, Попово, с. Драгоево, с. Имренчево и др.
И тази година до Къщичката на Пижо и Пенда да покажат таланта си индивидуални изпълнители и групи от Търговище, региона и страната, които да направят празника всеобщ – за всички граждани и гости на града. Пикът на празника ще е на 1 март, когато празничното честване ще е сутринта и вечерта, когато ще се проведе и II „Дефиле на мартеницата“ и надиграване „Мартенска кръшна ръченица“, в която ще се излъчат победители.
И тази година къщичката на Пижо и Пенда ще бъде преобразена с детски творби и ще бъде наредена III „Изложба за Баба Марта под открито небе“, на която ще могат да се видят много от най-хубавите детски рисунки от конкурсите „Нарисувай Баба Марта“.
Гост изпълнител ще бъде и ще изнесе концерт на площада на 1 март „златната флейта“ на Северна България Боряна Пантелеева, която въпреки, че е завършила „джаз и поп пеене“, е по-известна с псевдонима Бриана. Фолк дивата ще извесе букет от обичани народни песни.
Празникът премине под мотото на Националната кампания „Да запалим и съхраним огъня Български” и е организиран от „Блян“, Български арт и фолклорен център „Нестия“, Агенция Форум България в партньорство с Център за специална образователна подкрепа и със съдействието на Община Търговище.
Целта на празника е да помогнем за съхранение и защита на българския фолклор, да превърнем Българския фолклор – чрез един от най-разпознаваемите негови елементи – мартеницата, във визитната културна картичка на България, да отбележим Деня на самодейността, като дадем поле на изява на талантливите деца и творци от всякакви възрасти, занимаващи се с фолклор и изкуство, да имат най-добрата сцена за изява.

АНТОАНЕТА ТИТЯНОВА