Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Виенски музей показва съперничеството между Модилиани и Пикасо

Ретроспективна изложба "Модилиани – Пикасо. Революция на примитивизма", посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модилиани, ще бъде открита на 17 септември във виенския музей Албертина. В изложбата са включени непоказвани досега творби на Модилиани в Австрия.

В Албертина бяха показани известни негови платна с голи женски тела и необичайни портрети, както и някои от малкото му оцелели скулптури. Освен това кураторът на изложбата Марк Рестелини, който е един от най-уважаваните изследовател на Модилиани, показва за първи път великия художник като съперник на Пикасо и като един от водещите представители на авангардизма, пренесли примитивизма в изкуството на 20-и век. В експозицията се обръща особено внимание на вечния спор за естетиката на примитивизма в изкуството. Творчеството на Модилиани е съпоставено с произведения на Пабло Пикасо, Константин Брънкуш и Андре Дерен, както и с артефакти от така наречените „примитивни“ - праисторически, архаични или неевропейски - култури. В изложбата са включени творби на Модилиани от най-големите световни музеи и частни колекции от Америка до Азия.
Албертина е сред най-известните музеи на австрийската столица, притежава една от най-богатите колекции с графични рисунки в света и може да се похвали с повече от 200-годишна история. В постоянната експозиция на музея са представени творби на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаел, Петер Паул Рубенс, Рембранд, Албрехт Дюрер, Густав Климт, Егон Шиле, Сезан.
Снимки: Max Jacob Cincinnati Art Museum / Bridgeman Images, bpk, Staatsgalerie Stuttgart, Minneapolis Institute of Art