Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

За втори път изложбата „Арт терапия и медицина“ на VI национален конгрес по БАНМХ

Шестият Национален конгрес по Невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участие за втори път даде поле за изява не само на новостите в медицината, но и на влиянието на изкуството върху творци с неврологични и двигателни проблеми или в напреднала възраст.

За пореден път трима творци наредиха платната си във фоайето на парк хотел Москва, където Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ) невролози, неврохирурзи, ангиолози, интервенционални специалисти от 6 държави дискутираха върху новостите в ултразвуковата диагностиката на нервната система, с акцент върху различни проблеми на диагнозата, лечението и рехабилитацията на съдовите заболявания на нервната система, които продължават да бъдат втора причина за смъртност в България.
На втория ден бе отрита изложбата на Асен Шишманов, Донка Димитрова и Мария Титянова, която предизвика нескрит интерес на делегатите и гостите на медицинския форум. Двама от творците започват да рисуват след преживян здравословен инцидент - Донка Димитрова след два инсулта, които я приковават на инвалидна количка, и Асен Шишманов, който след катастрофа изпада в медикаментозна кома. 87-годишната Мария Титянова, която е работила десетилетия и има заслуги към Научно-техническите съюзи, а над 10 години е в Управителния съвет на Научно-техническите съюзи в България и техен почетен член, с множество заслуги, преоткрива влечението си към живописта, прекрачвайки 8-то десетилетие в живота си. Второто й участие в експозиция включваше нови нейни творби, нарисувани по техниката на числата.
Експозицията демонстрира красноречиво, че за творческите пориви няма възрастови и здравословни ограничения, а изложените картини бяха най-добрата реклама на позитивизма и вдъхновението, което арт терапията оказва върху всеки човек.
Антоанета Титянова