Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Актрисата Елена Маркова: „Наруших забрана и докоснах папата“

В навечерието на най-светлия ни празник на 23 май 2002 г. папа Йоан-Павел II стъпва на българска земя с 39-членна свита. На срещата с президента Първанов папата увери, че никога не е вярвал, че България е замесена в чудовищния атентат срещу него на 13 май 1981 г., когато едва не загуби живота си. За усещането да се докосне до светия отец разказва актрисата Елена Маркова - съпругът й, главен архитект на София, посреща през 2002 г. Йоан-Павел II 

„По това време покойният ми съпруг Стоян Янев беше главен архитект на София. Заедно с кмета Стефан Софиянски направиха жеста да дарят един храм на нашите католически граждани в чест на посещението на папата в родината ни. Присъстваха 30 граждани и 10 служители от общината.
Пристигна папамобилът. Височайшият гост влезе. Гледам един възрастен на пръв поглед обикновен човек, но излъчваше много силна аура. Изведнъж изпитах непреодолимо желание да го докосна. Първично и нередно е, но аз го направих и… Вселената влезе в храма. Смалявайки се, сякаш преминах през Великия портал на този свят и се озовах в Рая.
Не разбрах какво беше това. Посвених се, че го докоснах, никой друг не си го позволи, но не съжалявам. Оказа се, че подсъзнателно пак бях последвала принципа си, както казва моят идол Салвадор Дали: „Единственото нещо, което никога няма да е достатъчно на този свят, е скандалното.“
Папа Йоан-Павел II е самият портал. Той направи най-изисканата и космическа революция за световен мир с извънземния си усет, обединявайки всички раси, класи, различия и претенции на хората по цял свят. Този човек беше светец, вселена и аз имах щастието да усетя всичко това за миг и да порасна заедно с егото си. Невероятно преживяване, което ще нося в сърцето си, докато съм жива. Благодаря!”.
Официалната визита у нас се осъществява по покана на Католическата църква в България и на българската държава. Елена Маркова припомня, че в отговор на жеста Светият Отец ни подарява православен храм в Рим и тя е ходила там неведнъж като обикновен турист. През 2014 г. дарената църква „Св. Винченцо и Анастасио” бе затворена за дълъг ремонт. Тя се намира край фонтан Ди Треви – в сърцето на Вечния град.
Ремонтът се проточи с години, защото нужната реконструкция изискваше средства, които италианската държава не можеше да даде накуп. Затова Западната епархия на Българската православна църква получи нова църква, в която българите в Рим могат да удовлетворяват духовните си потребности – „Св. Павел”, също в историческия център на Рим.

Елена Маркова е сложила длан върху ръката на Светия Отец, зад нея е съпругът й арх. Стоян Янев