Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

„Двама мъже и половинка” щурмува и театрите в страната

Прекрасната комедия „Двама мъже и половинка” – дело на брилянтния режисьор и актьор Николай Атанасов-Шуши и неповторимия Георги Низамов-Низама, вече половин година кара столичани да обмислят най-парливите въпроси на съвремието, пречупени през много смях, музика и настроение.

Авторският спектакъл на проф. Николай Атанасов, доктор по изкуствознание, режисьор и актьор с 60 роли зад гърба си и шеметни успехи в стил „Г-жа Стихийно бедствие” (режисьор на една от най-гледаните по света и у нас български постановки), сега събира публиката не къде е, а в гробище, където ще изгради на реституирания си парцел „Свети Мол“ с благословията на Синода и бар „Веселата вдовица”, в която гвоздеят на програмата е не кой да е, а неговият ученик Георги Низамов-Низама, който партнира великолепно като актьор и дори дава идея за наименованието на постановката „Двама мъже и половинка”.
На разговорка на чашка и бутилка двамата мъже ни потапят в целия спектър на българската народопсихология и родната действителност, която ни кара да се смеем вместо да плачем. „Опитали сме се да обхванем цялото многообразие на живота в България, задаваме страшно много въпроси и не даваме никакво решение. Двамата наши герои решават нещата по техния си радикален начин. Те са нещо средностатистическо - имат мнение по въпросите на изкуството, на футбола, на политиката, на жените, на пиенето, което по един или друг начин е голяма част от нашето битуване. Спектакълът е хумористичен поглед, но и екзестенциален, защото желанието ни е човек да се смее, смее и след това да си каже „ужас”. Това е нашето послание, а главната цел на спектакла е зрителят да се забавлява” – споделя Георги Низамов-Низама, който на бърза ръка влиза в образа и на проф. Вучков, и на Любен Дилов и на цял куп родни изпълнители.
Наред с представленията в театър „Сълза и смях”, сцена „Ъндърграунд”, спектакълът вече се изигра в Свети Влас и Ямбол, а до края на годината ще го видят зрителите и в Карлово, Варна и Русе – всеки път с нещо ново и различно. „Самият живот прави така, че колкото пъти се играе „Двама мъже и половинка”, толкова пъти има различни текстове вътре, защото те си пасват като ръкавица с нашата действителност, в която постоянно нещо се случва” , споделя Николай Атанасов-Шуши, който като режисьор и актьор в двете постановки „Г-жа Стихийно бедствие” и „Палавите вдовици” със Стоянка Мутафова постави своеобразни рекорди по гледаемост в страната и актьорите обиколиха българските диаспори в Канада, САЩ, Германия, Англия и Австрия. И независимо, че в предходна негова пиеса действието се развиваше в моргата, а сега в гробище, режисьорът е категоричен: „Българската народопсихология е такава и навярно затова оцеляваме независимо какво се случва, защото и най-тъжното място може да ни разсмее. Изпитвал съм го на себе си - на гробище, изпращайки свиден човек, навярно от напрежение, започнах да обръщам внимание на комични ситуации. Това залегна и в постановката, в която сядаме кротко да си пием и лека-полека пред нас изплуват всички теми от живота.”
Така непринудено, на чашка, двама мъже на половинка градусова напитка, бистрят собствения си живот и времето, в което живеем, създавайки невероятен театрален коктейл от емоции, от непринуден хумор и злободневна сатира. „Двама мъже и половинка“ е постановка, която разкрива огромния творчески потенциал на двама театрални титана в комедията и режисурата Николай Атанасов-Шуши и Георги Низамов-Низама, които партнирайки си на сцената и създаването на творбата, успяват в два часа да обобщат съвременния българин и общество с всичките му смехотворни недъзи.

Тони Титянова