Банер
Крум Велев организира първия карвинг фестивал в Боровец - ще се ваят скулптури от дърво с резачка

 За първи път у нас ще се проведе „Фестивал на скулптури от дърво с резачка“ от 18 до 20 май в курорта Боровец, ваканционно селище "Ягода". Идеята е на майстора-резбар Крум Велев, който е сред малцината в страната, които практикуват карвинг и преобразяват неугледните дънери в изящни произведения на изкуството. 

Това е първият подобен арт фестивал, чиято цел е да събере на едно място творците, които резбоват скулптури от никому ненужни дървени трупи с резачка. Крум Велев - организатор и участник във фестивала, е убеден, че повече подобни събития могат да акцентират вниманието към опазването на природата и възпитанието в любов към флората, която може да присъства като красива пластика в екстериорното пространство и в интериора на всеки дом.
Поканата е към всички, които желаят да видят или да се научат как не с магическа пръчка, а с резачка, дървото оживява и се преобразява.
Любопитната инициатива позволява да превърнете почивката в планината в още по-незабравимо преживяване. Всички гости могат да се срещнат и да поговорят с майсторите на скулптури от дърво с резачка (карвинг) за тайнството на този вид дървообработка. „За всички гости, които посетят фестивала, удоволствието е 3 в 1 - ще подишат чист Боровешки въздух, ще хапнат и пийнат сред природата, докато пред очите им се раждат творенията от дърво“, категоричен е Велев.
Не чакайте последния момент, защото Боровец е прекрасна дестинация и зиме, и лете, а финландското селище предоставя великолепни условия за престой на гостите на фестивала. Ще бъдат осигрени трупи, ток, преспиване и храна за всички участници.
Но и тези, които не могат да посетят арт феста, а дойдат след 20-и май във ваканционно селище „Ягода“, ще могат да се полюбуват на творбите от дърво, които остават тук в полза на спонсора, за да радват гостите на именития ни курорт.
Условията за провеждане на фестивала са прекрасни. Поради забавно-творческия характер мотото му е: „Keep calm или пък к'вото - такова".
Хубавото време и доброто настроение са препоръчителни, а според организатора „дори да идва краят на света, той ще го посрещне, докато прави скулптури с резачка в ръка“.
Медиен партньор на фестивала е сайтът „България без граници“.
Виктория Милчева