Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Иван Нинов побра половин век в Нирвана

 Шедьоври, създавани половин век от прочутия ни график Иван Нинов, събраха почитатели от България и чужбина в галерия Нирвана, където се откри изложбата на твореца и бе представен луксозния му албум – дело на издателство "Захарий Зограф".

 Акад. Светлин Русев, издателят Иван Гранитски, политикът Румен Петков, колекционерът Боян Радев, скулпторите Валентин Старчев и Кунка Димитрова, творци от няколко поколения, проф. Вихрони Попнеделев и младата художничка Моника Тошева, светският лъв Евгени Минчев, красавици, бизнесмени и меценати от различни държави почетоха откриването в галерията, която е собственост на Ники Младжов.
В трите зали на галерията са подредени различни по стил, жанр и експресивност творби на Иван Нинов, някои от които са от края на 60-те години на миналия век, други са създадени наскоро. Изключителен интерес сред гостите предизвикаха литографиите по фотопът, получени чрез уникален метод – снимки, направени от автора, след това прехвърлени върху специални редки камъни, за да се превърнат в истински шедьовър, спиращ дъха. Голи тела, напукани стени и дори одеяла са увековечени от Иван Нинов с помощта на тази техника, която се смята за едно от кулминационните постижения в графиката.
„ Към Иван Нинов имам особено пристрастие - още от първите ни срещи. Някъде в края на 60-те години на миналия век, Тошко Петров (когото приятелите наричаха Водкин) доведе в редакцията на вестник „Литературен фронт“ (където работех по това време) един странен войник, с огромна папка с рисунки. Войникът гледаше като наказан ученик, притеснителен и мълчалив, като прибавим, че и Тошко Петров на беше от най-словоохотливите, папката с рисунките измести и обезсмисли и без това несъстоялия се разговор. Така и не разбрах кога и как се изнизаха годините оттогава, но наскоро Иван Нинов навърши достолепните 70 години! Невероятно! Някогашното войниче с разпокъсаната папка отдавна е голямо име в българската графика, което познава, разбира и владее по един неповторим начин тайните на съвремената графична кухня. Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото!Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близко до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят”, споделя акад. Светлин Русев.