Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Книгата "100 известни личности от българското масонство"

 На 27 Ноември ( понеделник ) от 18.00 ч в х-л Балкан (Шератон) ще бъде представена Книгата „100 известни личности български масони (1879-1940)“. Това е възможност за читателя да научи повече за масонството чрез известни наши масони. 

Искрен Йотов, Велик майстор на Обединената Велика Ложа на България ще приветства гостите и ще говори за 25 г ОВЛБ.
През 2017 г. организираното масонство в България навършва един век. Авторът Божидар Савов, историк и дългогодишен изследовател на масонството у нас, проследява биографиите на сто известни българи - учени, лекари, политици, военни, представители на изкуството, за които има безспорни доказателства, че са принадлежали към свободното зидарство. Книгата дава възможност на читателя да се запознае и оцени приноса на тези сто мъже в обществено-политическото и културно развитието на нашата страна в периода след Освобождението (1878 г.) до разпускането на Великата ложа на България през 1940 г.
На 27 ноември 1917 г. в София е учредена Великата символична ложа на България. Неин пръв Велик майстор става Александър Протогеров - революционер, военен деец, общественик, политик. Историята на организацията, както и житейския път на отделните нейни членове, е тясно преплетена със сложната и на моменти драматична обществена и политическа съдба на страната. Захари Стоянов, също е включен в книгата. По този повод ще има и кратък филм за него.
Като историк авторът се е спрял само на личности, за които е намерил достоверни и неоспорими данни и документи, че са принадлежали към братството на свободните зидари. Ще мине време и на бял свят ще излязат и други архиви за масонството у нас. Книгата ще продължи като жив организъм да се развива и допълва с нови имена и факти. Въпреки научния си характер, тя е предназначена и полезна на широк кръг от читатели.
Много от съвременните ложи са първоприемници на тези, съществували до 40-те години на ХХ век. Те декларират приемственост и желание да продължат традициите, водени от веруюто им за любов, истина и труд.
Разпространява се в книжарниците на: Сиела, Хеликон и Хермес.
Продуцент на книгата е Георги Чернев. Преди две години той продуцира спектакъла „Ти, кой си?“, който е посветен на нравствено-етичните възгледи на Г.С.Раковски и на неговото масонско битие. Спектакълът бе игран в театър „Сълза и смях“ и в много градове на страната в т.ч. в Търново. Вече е готова и пиесата „Кристалът“ за Яне Сандански. Ще бъде вълнуващ спектакъл.
За допълнителна информация пишете на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Записалите се предварително на този мейл ще получат 15% отстъпка от цената на книгата.